Zelenszkij köre: Putyin bölcs ember, meg lehet vele egyezni

A prm.ua írása szerint Borisz Sefir a Kvartal 95 stúdió társtulajdonosa és vezetője kifejtette, hogy Volodimir Putyin bölcs ember, akivel meg lehet egyezni a háborús állapot befejezéséről és a nyelvtörvény eltörléséről is.

Sefir, aki mellesleg Zelenszkij elsőszámú segítőjének testvére, úgy véli, a háború befejezéséhez vezető lépések egyike a hatalom teljes lecserélése és a botrányos nyelvtörvény visszavonása. Közölte továbbá, hogy a választási programjukban is benne foglaltatik, hogy amennyiben félreállítják a háborús helyzet fenntartásában anyagilag érdekelt személyeket, be lehet fejezni a vérontást. Sefir szerint az oroszok sem örülnek a helyzetnek, Putyin nem egy lövöldöző őrült, hanem egy művelt és okoz ember, akinek birodalmi ambíciói vannak ugyan, de lehet vele tárgyalni. Nem normális viszont, hogy Ukrajna az egyik kezével háborúzik, a másikkal pedig vidáman kereskedik az oroszokkal.

Fontos volna tehát eltörölni a nyelvtörvényt és egy értelmesebbet megalkotni.

Hasznos volna Ukrajna számára, ha orosz nyelvű televíziós produkciókat készíthetnének, amelyeket jó pénzért el lehetne adni Moszkvának és a posztszovjet köztársaságoknak. Ha mindez lehetséges, akkor a háborúnak sincs értelme. Azt szerinte azok robbantották ki, akik nagy pénzeket akartak kaszálni a mások véráldozata által. Az ukrán nyelvvel nincs semmi gondja, mondta Sefir, azt támogatni és fejleszteni kell, de nem a kisebbségek kárára, azok jogainak eltiprásával.

A portál hozzáfűzi, hogy Ukrajna elnöke nem zárja ki annak lehetőségét, hogy telefonos kapcsolatot létesítsen Putyinnal.

Forrás:KH/prm.ua


Hasonló cikkek