Zelenszkij szerint ideje békét kötni, de nem területi veszteségek árán

Elérkezett az idő az ukrajnai háború lezárására, mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a G20-as országok éves csúcstalálkozóján. Ez viszont nem jelenti azt, hogy az ukránok bármit is jogosnak ítélnének a moszkvai területi igényekből – Zelenszkij továbbra is azt tekinti a béke egyik alapvető feltételének, hogy az orosz katonák kivonuljanak minden megszállt ukrán területről.

 

Oroszországnak háborús kompenzációt kell fizetnie

 

Az ukrajnai háborút lezáró békeszerződésről is beszélt Volodimir Zelenszkij az indonéziai Balin megtartott G20-as csúcstalálkozóra online bejelentkezve. Az ukrán elnök szerint ideje lenne békét kötni, de ehhez először is arra lenne szükség, hogy Oroszország befejezze a harci cselekményeket.

„Nem adunk esélyt Oroszországnak arra, hogy kivárjon, újjáépítse az erőit és utána a terror és a globális bizonytalanság újabb hullámát szabadítsa ránk. Meggyőződésem, hogy késlekedés nélkül meg kell állítanunk Oroszország pusztító háborúját” – fogalmazott Zelenszkij.

A harci cselekmények végét követően tárgyalások útján Zelenszkij szerint ki kell dolgozni egy olyan dokumentumot, amely lefekteti a hosszú távú béke fenntartásának körülményeit, végül pedig egy nemzetközi konferencián kell aláírni a békeszerződést – melynek értelmében Oroszországnak háborús kompenzációt kell fizetnie.

Miközben kijelentette, hogy Oroszország területi integritását tiszteletben tartja, Zelenszkij azt is elmondta, hogy az összes orosz katonának ki kell vonulnia a megszállt ukrán területekről, enélkül nincs értelme a békéről beszélni.

 

Tárgyalni vagy nem tárgyalni?

 

Az utóbbi időszakban az ukrán katonai sikerekre reagálva a nemzetközi közösség Ukrajna mellett álló tagjaitól is érkeztek olyan kijelentések, melyek a békekötés fontosságát hangsúlyozták. Az Egyesült Államok vezérkari főnöke, Mark Milley a múlt héten arra emlékeztetett, hogy az első világháború idején a felek sokáig nem voltak hajlandók tárgyalni egymással, ez pedig emberek millióinak életébe került. Ezért pedig azonnal meg kell ragadni az alkalmat a tárgyalásra, amint lehetőség nyílik erre.

Pénteken Jake Suillivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója arról beszélt, hogy az Egyesült Államok célja az, hogy Ukrajnát a lehető legjobb helyzetbe juttassa a harctéren, de Washington nem akarja megmondani Kijevnek, hogy mit kell csinálnia. A Wall Street Journal viszont egy hete arról számolt be, hogy Sullivan titkos tárgyalásokat folytatott Putyin közvetlen munkatársaival, hétfőn pedig a CIA igazgatója egyeztetett orosz kollégájával Ukrajna ügyében.

Az ukrán álláspont mindenesetre szilárd a tárgyalásokat illetően. Hétfőn Volodimir Zelenszkij arról beszélt Herszonban, hogy Ukrajna készen áll békét kötni, de a hadserege erős, és folyamatosan foglalja vissza a megszállt területeket, így fel sem merül, hogy területi engedmények árán békét akarjon kötni.

 

Az ársapkáról is beszélt Zelenszkij

 

Volodimir Zelenszkij a béke mellett több más témát is érintett a G20-as beszédében. Kijelentette, hogy az oroszok most a hidegből próbálnak meg fegyvert kovácsolni azzal, hogy az ukrán energetikai infrastruktúrát támadják. Az ukrán energiaügyi kilátásokról itt írtunk bővebben:

„Ha Oroszország megpróbálja megvonni Ukrajnától, Európától és világ összes energiafelhasználójától a tervezhetőséget és az árak stabilitását, arra az exportárak sapka alá helyezésével kell válaszolni” – utalt az ukrán elnök az EU tagállamai által fontolgatott intézkedésre.

Zelenszkij azzal is megvádolta az oroszokat, hogy radioaktív bombát készítenek a kezükre került zaporizzsjai atomerőműben. Az elnök megköszönte a csúcs 19 országának (a kimaradó a résztvevők közül természetesen Oroszország), hogy nem fogadják el a nukleáris fenyegetést legitim eszköznek. Zelenszkij arról is beszélt, hogy minél korábban meg kell újítani és ki kell bővíteni azt a megállapodást, amely a lehetővé teszi az ukrán gabona exportját a Fekete-tengeren keresztül.

Az ukrán elnök rendszeresen egyeztet a világ különböző országainak vezetőivel, de ilyen díszes hallgatósága még nem volt a háború kezdete óta. A G20-as országok együtt a világ GDP-jének 80, összlakosságának 60 százalékát tömörítik. A csúcstalálkozón Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök is ott van (sőt, három órán keresztül tárgyalt egymással). Vlagyimir Putyin orosz államfő viszont nem utazott el Balira, Moszkvát Szergej Lavrov külügyminiszter képviseli.

Forrás: euronews.com

Nyitókép: hu.euronews.com Print Screen

 

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Hasonló cikkek