Zeman és Babiš elítélték a cseh külügyminiszter Izraelt bíráló írását

A cseh államfő és a kormányfő egyaránt elítélte Tomáš Petříček külügyminiszter és 2 elődje szombaton megjelent közös írását, amelyben bírálták a Jordán folyó nyugati partján lévő zsidó települések tervezett izraeli elfoglalását.

Milos Zeman elnök úgy vélte, hogy a baloldali Právo című lapban megjelent cikk ellentétes a cseh külpolitikával és rontja a cseh-izraeli kapcsolatokat. Hasonló véleményt fogalmazott meg a Tomáš Petříček és két elődje, Lubomír Zaorálek, illetve Karel Schwarzenberg által jegyzett cikkről Andrej Babiš miniszterelnök is.

A külügyminisztérium a bírálatokat alaptalannak minősítette.

A palesztinok törvénytelennek tartják az 1967 után a Jordán folyó nyugati partján létrehozott zsidó településeket, mondván, sértik a Genfi Egyezményt. Izrael a települések tervezett annektálását az ország biztonságával és a zsidó állam történelmi területére való hivatkozással indokolja.

A cseh külügyminiszter és két hivatali elődje úgy véli, hogy a települések Izraelhez csatolása a jövőben lehetetlenné tenné az önálló palesztin állam megalakítását. Felhívták a figyelmet arra, hogy a közel-keleti konfliktust a nemzetközi megállapodások két önálló állam, Izrael és Palesztina létrehozásával szeretnék megoldani. A szerzők rámutattak: palesztin oldalon is számos probléma van, beleértve a Hamász, a Gázai övezetet uraló, radikális iszlamista terrorszervezet tevékenységét. “Tudjuk, hogy a palesztinok a múltban nem használták ki a konfliktus rendezésének lehetőségeit. Ez azonban nem jelenti azt, hogy meg kell őket fosztani azoktól a termékeny területektől, amelyek kulcsfontosságúak bármiféle palesztin állam számára” – fogalmaztak.

“Elfogadhatatlan, hogy olyan lényeges kérdésben, mint az Izraelhez való viszony, a kormány egyes tagjai, adott esetben két miniszter, olyan saját állásfoglalást tegyenek közzé, amelyet a kormány nem vitatott meg, de amelyet külföldön Csehország álláspontjának tartanak” – mondta a miniszterelnök az iDNES hírportálnak.

Forrás: mti, bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek