Zöld iskola nyílik Terényben

A tanterem az erdő, a kert és a mező lesz abban a szeptemberben nyíló iskolában, amelyet a Budapest School nyit a Nógrád megyei Terényben – olvaható az eduline.hu-n. 

A 6-13 éves diákok tangazdaságot terveznek és építenek majd, erdővédelmi akciókat szerveznek, gyógynövényeket és gombafajtákat tanulmányoznak, eközben pedig – ígérik az alapítók – szinte észrevétlenül azt is megtanulják, amit az állami tanterv előír. Az oktatási szakportál cikke szerint a következő tanévben induló Zöld Iskola alapító tanára, Kökényesi Ági jól ismeri a térséget, a nyarakat a Terénnyel szomszédos Szandán szokta tölteni.

A Budapest School 2015-ben indult két tanulócsoporttal és hat tanárral, ma már négyszáz gyerek tanul náluk tizennégy mikroiskolában,  az óvodás kortól egészen a középiskola végéig, nemrég például szoftverfejlesztő technikumot hoztak létre BPS Code néven. Tavaly államilag elismert iskolává váltak, a „BPS Modellt” akkreditálták.

A terényi iskola kapcsán arra számítanak, hogy a falusiak mellett az egyre nagyobb számban Nógrád megyét választó, életmódváltó városi családok is ezt választják gyermeküknek. Már nyolc gyerekkel is elindul az oktatás. A pedagógiai munkát helyi tanárok és az online bekapcsolódó fővárosi szaktanárok fogják végezni. Ami pedig a finanszírozást illeti, a zöld iskolát a közösség finanszírozza majd szülői hozzájárulásokon keresztül, de lesznek ösztöndíjas diákok is. 

Nyitókép: Noha közösségi- és alkotó tér.

 

Hazai Tükör | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook


Lakatos Kati

Hírek szóban és írásban Nógyrád megyéből a PannonHírnök HazaiTükör rovatában. Küldetésem Gárdonyi után szabadon, Lámpás. A felnövő nemzedékek oktatása.

Hasonló cikkek