Emléktáblát állítanak az Ipolyságról deportált zsidó lakosságnak

A Pečať mesta Šahy – Ipolyság Város Pecsétje – Sigillum oppidi Saag alap emléktáblát állít a második világháború alatt deportált zsidó lakosság emlékére.

A háromnyelvű táblát az egykori gettónál helyezik el. A mintegy 1800 eurós költséget az alap állja, de gyűjtést is szervez.

A 19. század közepén telepedtek le az első zsidó családok Ipolyságon, és hozzájárultak a város kereskedelmének és társasági életének fellendüléséhez. Zsinagógát és iskolát építettek, és jótékonysági egyesületeket hoztak létre. Abban az időben körülbelül 500 zsidó élt Ipolyságon és a város lakosságának 12 százalékát alkották.

A második világháború elején körülbelül 855 zsidó lakosa volt a városnak, az ipolysági gettóban hozzávetőleg 1200 embert zsúfoltak össze, majd marhavagonokban német koncentrációs táborba vitték őket, csak egy maroknyi túlélő tért vissza.

Az Ipolyság Város Pecsétje alapot 1999-ben hozták létre, fő céljai közé tartozik a műemléképületek, kulturális emlékek felújítása, a szellemi és a kulturális élet, valamint a kisebbségek támogatása. Az alap szerint a tábla nemcsak a szörnyű eseményeknek állít emléket, hanem arra is figyelmeztet mindenkit, hogy ilyesminek sosem szabad megismétlődnie.

Forrás: bumm.sk

Fotó: illusztráció

Ha tetszettek a tudósítások a hírcikkek, kérjük támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek