Zsigmond-konferenciát tartottak a diósgyőri várban

Harmadik alkalommal rendeztek tudományos konferenciát Diósgyőrben, ahol ezúttal Luxemburgi Zsigmond 50 éves uralkodása állt a középpontban.

Hagyománnyá vált az elmúlt évek során, hogy a konferenciához kapcsolódva az adott korból származó tárgy is kiállításra került. Most egy Zsigmond korabeli kelyhet csodálhattak meg az érdeklődők. A XV. században készült gótikus, aranyozott ezüstkehely értékét növeli a sodronyzománcos technika, ez a díszítési mód kedvelt ötvösfogásnak számított abban az időszakban. A relikvia jelenleg a Miskolci Herman Ottó Múzeum gyűjteményének részét képezi, régebben viszont – a talpába vésett felírat szerint – a diósgyőri eklézsia tulajdonában állt.

Gótikus kehely a XV. századból (Fotó: Diósgyőri Vár)

Felbuzdulva a tavalyi Mátyás-konferencia sikerén, idén megint szerteágazó programmal várták a történészek, kutatók, régészek a rendezvényre érkezőket. Zsigmond Nagy Lajos vejeként, Mária férjeként került a trónra, és uralkodása alatt beutazta Európát, sőt még Angliába is eljutott. Ezeket az utazásokat mutatta be a konferencia, de szó esett a párválasztásról is, hiszen Zsigmond szerencsésnek számított abból a szempontból, hogy ő ismerte Anjou Máriát, nem csupán politikai érdekből, vagy a szülők választása alapján kellett megházasodnia.

(Főcím fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek