Zsolnay-vázát kapott ajándékba a Janus Pannonius múzeum

Egy Mack Lajos által 1906-ban tervezett Zsolnay vázával gazdagodott  a Janus Pannonius Múzeum iparművészeti gyűjteménye Sárváry-Bene Zoltán jóvoltából.

 Az adományozó gyermekkorában Pécsett élt, a ma Múzeum utcaként számon tartott Káptalan utcában. Később, az Amerikai Egyesült Államokban telepedett le, ahol majdnem négy évtizeden át élt, s az autóiparban dolgozott. Kilenc évvel ezelőtt, 2008-ban települt vissza Magyarországra, azóta Szentendrén él.

 Az általa a múzeumnak ajándékozott Mack Lajos tervei alapján készült váza része volt a gyermekkorának ugyanis az a nagymamájáé volt, akinek halálát követően, 1980-ban őhozzá került, azóta őrizte. Az édesapjának pedig megígérte gondoskodik arról, hogy e különleges műtárgyat minél többen megismerhessék, az utókor is gyönyörködhessen e különleges műtárgyban. Ennek jegyében ajándékozta azt a pécsi Janus Pannonius Múzeum Zsolnay-gyűjteményének.

 Mack Lajos (1876-1963) szobrászművész Pozsonyban született, a bécsi akadémián tanult, s 1899-1916 között a Zsolnay gyár tervezőjeként tevékenykedett. Az 1900-as párizsi világkiállításra való felkészülés idején érkezett Pécsre, hogy részt vegyen a szecessziós kollekció tervezésében és a kiállítás attrakciójának, a magyar huszárság történetét bemutató terem huszár-figuráinak megmintázásában.

 Az 1900-at követő években számos plasztikusan díszített kerámiát tervezett, nagyméretű épületszobrok modelljeit készítette el. Az 1906-ban készült vázája a perem mellett álló szerelmespárral jó példája annak miként formálhatók meg művészien a szimbolizmus eszköztárából vett motívumok, s egyúttal miként érvényesíthetők az eosin technika festői hatásai.

 Mack Lajos Zsolnay gyárbeli pályafutásának az első világháború vetett véget, amikor behívták katonának. Ezt követően szülővárosában telepedett le, azonban az 1930-as évek elején visszahívták Pécsre a Zsolnay gyárba ahol néhány modelljét – figurális díszű kerámiáit – újra mintázta.

 

Vélemény, hozzászólás?