A Kuciak-ügy kapcsán kizárták a döntéshozatalból a bírónőt

A vádalku néhány mondata vezetett odáig, hogy a Kuciak-ügyben kizárták a döntéshozatalból Pamela Záleská bírónőt – mutatott rá az Aktuality.sk.

A Legfelsőbb Bíróság múlt héten kizárta a döntéshozatalból a bazini Specializált Büntetőbíróság bírónőjét, Pamela Záleskát Ján Kuciak és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásának ügyében. Záleská elfogultságával kapcsolatban Marian Kočner és Alena Zsuzsová nyújtott be panaszt, emiatt pedig idő előtt véget ért február 28-án a Kuciak-gyilkosság, illetve az ügyészek tervezett meggyilkolásával kapcsolatos ügy bírósági tárgyalása.

Záleská a múltban annak a szenátusnak az elnöke volt, amely 2019 decemberében ugyanebben az ügyben jóváhagyta Andruskó Zoltán vádalkuját.  A Legfelsőbb Bíróság indoklásában az áll, hogy valóban léteznek olyan objektív körülmények, amelyek alapján indokolt a bírónő kizárása.

Az ügy kapcsán az Aktuality.sk rámutatott, a probléma abból fakadt, hogy a bírónő Kočnerék szerint megsértette Alena Zsuzsová ártatlanságának vélelmét. Ez 2019 decemberében történhetett, amikor Záleská a szenátus elnökeként vádalkut kötött Andruskó Zoltánnal.

Az Andruskó elleni írásbeli ítéletben a szenátus Alena Zsuzsovát is megemlítette A. Zs. rövidítéssel. A dokumentumban azt írták róla, hogy valamikor 2017 és 2018 fordulóján megrendelte az oknyomozó újságíró meggyilkolását Andruskónál. Zsuzsová bűnössége még jogilag nem bizonyított. „A bírósági határozatot úgy kell megfogalmazni, hogy ne lehessen levonni következtetést az illető bűnösségét illetően, elkerülhető legyen vele szemben az elfogultság gyanúja, és ne veszélyeztessék az eljárás tisztességességét” – magyarázta Pavol Farkaš, a Legfelsőbb Bíróság szenátusának elnöke.

Pamela Záleská szenátusból való kizárása után Jozef Pikna bíró vette át a helyét. A Specializált Büntetőbíróság törölte a Kuciak-gyilkosság következő tárgyalási időpontját, mivel az ügyész elfogultsági indítványt nyújtott be az ügyben illetékes szenátus két tagja, Ružena Sabová és Rastislav Stieranka ellen is. Mindkét bíró annak a szenátusnak a tagja volt, amely bűnösnek találta Miroslav Marčeket, tehát a helyzet hasonló, mint Záleská esetében Andruskó Zoltán elítélése kapcsán.

Forrás: aktuality.sk, parameter.sk

Alena Zsuzsová (Fotó: TASR)

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek