Zuzana Čaputová is megtartaná a kettős nemzetiség megjelölésének lehetőségét

A köztársasági elnök sem örül annak, hogy a Statisztikai Hivatal az utolsó pillanatban módosítaná a népszámlálási ívet. Čaputová is elismeri, hogy a kettős nemzetiség megjelölése komoly változás, úgy véli, hogy a helyzet megnyugtatásához hozzájárulna, ha a kormány elárulná, hogyan akarja értelmezni a népszámlálás eredményét.

Čaputová egyeztetett a kisebbségi ügyekben illetékes tanácsadóival, köztük Németh Ilona képzőművésszel és Simon Attilával, a Fórum Intézet igazgatójával. „A népszámlálás rendkívül fontos a közpolitikák pontos meghatározása során, különösen a városok és falvak fejlesztése esetében, mivel az önkormányzatok finanszírozása ehhez kapcsolódik. A népszámlálás azonban kulcsfontosságú a nemzeti kisebbségek számára is, mivel a létszámukra vonatkozó adat jelentős mértékben befolyásolja a kisebbségi jogok alkalmazását” – írta Facebook-bejegyzésében az államfő.

Čaputová egyetért tanácsadóival abban, hogy nem helyes, hogy a népszámlálásban alapvető módosításokat hajtanak végre az utolsó pillanatban, szélesebb szakmai vita nélkül. “Nem tartom szerencsésnek, hogy a Statisztikai Hivatal ezt gyorsított eljárásban, a kormány törvényelőkészítő szabályaival ellentétesen teszi” – magyarázta álláspontját Čaputová. “Ha ismert lenne, hogyan alkalmazza majd a népszámlálás eredményét a nemzeti kisebbségekre vonatkozóan a kormány, az növelné a lakosság bizalmát is a népszámlálás folyamata iránt.”

A módosítást Gyimesi György kezdeményezte az Összefogás és az MKP támogatásával, ellene foglalt viszont állást 27 kormánypárti képviselő, a Híd több politikusa, több magyar és szlovák közszereplő, és elutasította ezt a kormány kisebbségi tanácsa is.

Forrás: parameter.sk

Fotó: TASR

Külhon | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook 


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek