Čaputovát a kisebbségeket érintő kérdésekben külön csapat segíti majd

Zuzana Čaputová megválasztott szlovák államfő szerdán bemutatta azokat a munkatársakat, akik a kulcsfontosságú területeken fogják őt ellátni tanácsokkal.

Zuzana Kusá szociológus lesz a szociális tanácsadója, aki kutató munkát végez és tanít is. Peter Bátor a külpolitikáért, biztonságért és védelemért felelős tanácsadó, a külpolitikai osztályt Kiska mellett is ő vezette. Peter Kubina ügyvéd az alkotmányjogra, illetve a bank- és pénzügyi jogi kérdésekre szakosodott, valamint Radovan Pala a jogért és igazságosságért felelős tanácsadó, aki ügyvédként részt vett az offshore cégek tevékenységét korlátozó jogszabály előkészítésében. „A környezetvédelem és a szociális témák mellett prioritás számomra a jog és igazságosság is.” – fejtette ki az újonnan megválasztott államfő.

A kommunikációért Martin Burgr felelős, aki az elnöki kampány idején is etéren tevékenykedett, ő volt Matúš Vallo, a jelenlegi pozsonyi főpolgármester kommunikációért felelős munkatársa is a választási kampány idején. A belpolitikáért felelős tanácsadó Vladimír Talian lesz, aki korábban Lucia Žitňanská volt igazságügy-minisztert látta el tanácsokkal, a tavalyi önkormányzati választásokon pedig ő is Vallót segítette mint kommunikációs szakember. Juraj Rizman környezetvédelmi aktivista és a Greenpeace szervezet szlovákiai képviselője a környezetvédelemmel és a polgári társadalommal kapcsolatos kérdésekben segít majd. Az elnök tanácsadói között szerepel Marián Leško újságíró, publicista, Martin Strižinec korábbi televíziós műsorvezető és Michal Šimečka újonnan megválasztott EP-képviselő is. Čaputová minderről a közösségi oldalán tájékoztatott.

Kisebbségi kérdésekben pedig egy speciális tanácsadói csapat fogja őt segíteni. „A nemzeti kisebbségek közvetlen képviselői kapnak majd helyet a csapatban, hiszen minden Szlovákiában élő embernek az elnöke szeretnék lenni.” – közölte Čaputová.

Az államfő ünnepélyes beiktatására június 15-én kerül sor.

Forrás: ma7.sk

Fotó: TASR


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek