A huszonötödik Tompa Mihály Országos Verseny Rimaszombatban

Benkő Géza, Csendes László, a Kicsi hang, a Csavar Színház várja a héten zajló huszonötödik Tompa Mihály Országos Verseny résztvevőit Rimaszombatban, az igazi főszereplők mégis a szavalók, a prózamondók, a verséneklők és a lírai színpadok színjátszói lesznek csütörtöktől három napon át, az idei első országos fesztiválon. Pénteken átadják a Kulcsár Tibor-díjat, szombatra zenés villámcsődületet is hirdettek.

A jubileumi fesztivál első napja április 28-án, csütörtökön 17.15 perckor, Tompa Mihály köztéri szobrának megkoszorúzásával kezdődik. 18.30 órai kezdettel ünnepélyes megnyitó lesz a Rimaszombati Városi Művelődési Központ színháztermében. 19.30 órakor Benkő Géza színművész előadja Soóky László: A nagy (cseh)szlovákiai magyar csönd című derűs szomorújátékát. Az előadást a komáromi Tiszti Pavilonban tartott ősbemutató óta megtekinthették a nézők Komáromban, a RÉV Magyar Kultúra Házában, Szarvason, a romkocsmában, Őrsújfalun, a kultúrházba, Pozsonyban, a Csemadok Rákosi Ernő Nagytermében. Mindenütt döbbent csend, majd vastaps követte. Májusban a Csallóköz több városában láthatja majd a közönség a Benkő Géza rendezte produkciót, melynek dramaturgja Varga Emese, nyáron pedig országos ifjúsági fesztiváljainkon, a tervek szerint Martoson és Gombaszögön kerül majd színre A nagy (cseh)szlovákiai magyar csönd. Benkő Géza  azsűri tagja is lesz, és a Tompa Mihály Országos Verseny idején, Oronte szerepében a kassai Thália Színház Mizantróp című, Czajlik József rendezte előadásában is fellép, amely ezen a hétvégén és a jövő hét folyamán tekinthető meg a Komáromi Jókai Színházban.

Rimaszombat országos fesztiváljának második napján, április 29-én, pénteken 8.00 és 15.00 óra között a következőképpen peregnek majd a döntők: I. és III. kategória vers, II. kategória próza az esztrád teremben, I. és III. kategória próza, II. kategória vers a gömbteremben, IV.- V. kategória vers, próza a bábteremben, VI. kategória verséneklők a színházteremben. 10.00 órától várost nézhetnek a résztvevők kisvonattal. Indulás óránként a kultúrház elől. Este fél hétkor játékos foglalkozások várják a kisebbeket az esztrád teremben. 19.30 órakor kerül sor a Kulcsár Tibor-díj átadására a színházteremben. Utána Csendes László színművész lép a közönség elé Mosolycsokor című, Heltai Jenő írásaiból készül műsorával. Az estet a Kicsi hang együttes koncertje zárja. 21.30 órakor nyit a fesztiválklub, ahol Slam Poetry várja az érdeklődőket.

Április 30-án, szombaton, az utolsó napon 8.00 órakor kezdődik a lírai színpadok seregszemléje. 9.00 órakor nyilvános szakmai értékelések lesznek. 10 órától kézműves foglalkozás várja a huszonötödik Tompa Mihály Országos Verseny résztvevőit. 14.00 órai kezdettel nyílik Az élet szép című képzőművészeti kiállítása városi művelődési központ Ganevia Galériájában. 15.00 órakor kezdődik a Csavar Színház Azördögbe !!! című mesejátéka az esztrád teremben, Gál Tamás rendezésében. 16.00 órától „Amíg egy nép énekel” címmel zenés villámcsődület lesz a kultúrház előtti téren. Az eredményhirdetés és díjkiosztó gálaműsor, a Mindenki színpada 19 órakor kezdődik. Ezzel ér véget a huszonötödik Tompa Mihály Országos Verrseny Rimaszombatban.

A fesztiválhoz kapcsolódó rendezvény a XV. Ferenczy István Országos Képzőművészeti Verseny díjnyertes munkáiból készült kiállítás. A szervező a műsorváltozás jogát fenntartják.

(báj)

Fotó: archívum

Megjelent a Szabad Újság április 27-i számában.

Vélemény, hozzászólás?