Ljasuk Dimitry filmrendező: „A Tisza-tó vadregényes és romantikus”

Az ismert filmes a Jóreménység-sziget című nagyjátékfilmjét a Tisza-tavon forgatta, és a 2022. november 17-i bemutató óta már több mint harmincezren látták a mozikban. 

 

Vona Ildikó/ PannonHírnök: Honnan ered a Tisza-tó iránti rajongás?

Ljasuk Dimitry: Édesapám ukrán volt, édesanyám magyar. Amikor Magyarországra költöztünk először Tatabányán éltünk, azután Karcagon és Kisújszálláson; édesapám már Karcagra költözésünkkor felfedezte magának a Tiszát és a Kiskörei-víztározót, mai nevén a Tisza-tavat. Teljesen beleszerelmesedett a Tiszába, igazából két szerelme volt: az egyik édesanyám, a másik a Tisza. Engem gyerekkoromtól rendszeresen kivitt a vízre, hatalmas élmény volt vele lenni, igazi minőségi idő apa-fia között. Nekem összeforrt édesapám jelenléte és a Tisza jelenléte. Nagyon erős kötődésem volt édesapámhoz, általa a Tiszához is, innen a nagy szeretet.

– Ez a kötődés adta a film alapötletét?

– Igen, az emlékek, gyerekkori visszaemlékezések, tanítások és a sok tervünk adta az ihletet, amit már nem tudtunk megvalósítani. Így a film a magány építő erején kívül az elengedésről is szól. Valós történet alapján készítettem a filmet, de vannak benne fikciók is. A szigeten találtam ki a forgatókönyvet magát, viszont az élet átírta egy kicsit. Hiába gondoltam ki, hogyan lesz, sok minden másképpen alakult a filmben és a végén, a vágás során.

 

Jóreménység-sziget (Fotó: Ljasuk Dimitry)

 

– Filmesként milyennek találja a Tisza-tavat?

– Lesz egy természetfilm Ember alkotta paradicsom címmel – Szendőfi Balázzsal és Fehér Zoltánnal készítettük együtt, ősszel mutatjuk be –, úgy gondolom, ez az elnevezés nagyon jól leírja, hogy mi is a Tisza-tó. A Tisza-tó Magyarország második legnagyobb tava, első legnagyobb mesterséges tava, és nem azért készült, hogy ilyen gyönyörű legyen. Erre nem számított senki. A természet belakta, csodálatossá tette, ez egy olyan izgalmas, vadregényes vízrajzú, szigetekkel, ártéri erdőkkel teli hatalmas tó, ami mostani állapotában még az ősi Tiszát idézi. Így nézhetett ki valamikor, több mint 150 évvel ezelőtt.

Pokorny Lia színésznővel is született ott egy alkotás…

– Igen, azt három éve forgattuk. Látta a korábbi kisfilmjeimet, elkezdtünk kommunikálni a Tisza-tóról, mert ő is arrafelé szokott biciklizni, és érdekelte, hogy mit érdemes megnézni. Gondoltam egy merészet, és megkérdeztem tőle: lenne-e kedve a filmemben szerepelni? Csináljunk egy olyan filmet, amiben megmutatjuk a Tisza-tó vadregényes és romantikus arcát egy ilyen nagyszerű színésznővel, mint Lia, aki ráadásul nagy természetbarát is. Elkészítettük a kisfilmet, ami egy ingyenes film volt, a Youtube-on került bemutatásra, és nagyon jól fogadta a közönség, azóta közel négyszázezren látták. Én hiszek abban, hogy pénz nélkül is lehet jó dolgokat csinálni. Ha a szívünket és a lelkünket beletesszük, akkor az sokkal működőképesebb, mintha szponzorált tartalmak lennének benne.

– A Tisza-tavi Fesztivállal hogyan kezdődött az ismeretség? Nekem megsúgta a főszervező, Debreczeni Ildikó, hogy volt közös faültetés a rendezvényen…

– Igen, együtt ültettünk fát Tiszafüreden, a Morotva-félszigeten 2019-ben. Nekem nagyon tetszett a kezdeményezés, maga az operafesztivál is. Párszor én is elképzeltem, és néhányszor gitároztam is, bár nem tudok jól gitározni, de jött egy ismerősöm, aki gitározott a Tisza-parton, és elképzeltük, hogy sok hangszerrel milyen jól meg lehetne csinálni: kellemesen énekelni, zenélni naplementében. Szerintem ez odavaló. A Tisza-tó egy természetközeli környezet, csodálatos növény- és madárvilággal rendelkező terület. Jól áll a Tisza-tónak, ha programok terén a művészetek felé megyünk.

–  És mit szól az ötlethez? Opera a tóparton…

– Szerintem nagyon jó. Voltam kint pár fesztiválon, amit Ildikó szervezett, és nagyon jól éreztem magam.

 

Pillanatkép a filmből (Fotó: joremenysegsziget.hu)

 

– Most milyen kapcsolata van a Tisza-tóval?

– Jelenleg Budapesten élek, de minden héten lemegyek a tóra.

– Hogyan csinálna kedvet a Tisza-tóhoz? Miért érdemes oda ellátogatni?

– Szerintem, ha valaki közvetlenül akarja látni az érintetlen természetet, mert a Tisza-tó belső részei még érintetlenek, akkor jöjjön el és bringázza körbe, evezzen, kajakozzon vagy menjen el egy túrára túravezetővel a tanösvényeket megnézni. Olyan embereknek ajánlom a Tisza-tavat, akik szeretik és értékelik a természetet, mert a Tisza-tó legnagyobb varázsa a páratlan faunája, kivételes állat- és növényvilága. Ha valaki még a természet mellé szeretne jól képzett zenészeket, szép hangú énekeseket, különleges darabokat hallani, és megnézni egy naplementét, akkor ezt a Tisza-tavi Fesztiválon megteheti.

– Köszönöm az interjút!

 

(A film rövid előzetese megtekinthető alább)

 

Nyitókép: Ljasuk Dimitry forgatás közben (Fotó: Keresnyei Vince)

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek