Für Anikó: “Az egy külön ajándék volt”

Zenés-verses estjével érkezett Miskolcra a népszerű színésznő, akivel a Művészetek Házában beszélgettünk.

 

Vona Ildikó: Milyen emléked fűződik Miskolchoz?

Für Anikó: Voltam többször Miskolcon, Tapolcán. Miskolctapolcáról a gyógyfürdők emléke él bennem elevenen, meg a rokoni látogatások, amikor itt jártam gyerekkoromban. Azóta megfordultunk itt ebben a remek intézményben, a Művészetek Házában, pár évvel ezelőtt a Cseh Tamás-koncert kapcsán, és még egy másik irodalom esten is. Nagyjából ezek az emlékeim vannak Miskolccal kapcsolatban.

 

– Mit hallhat most a miskolci közönség?

– Remélem, hogy egy örömteli órát tudunk eltölteni. Tempfli Erikkel, aki nagyszerű zenész és zeneszerző, a zongora mágusa, vele együtt fogunk szemezgetni az irodalom, illetve a vers gyöngyszemeiből ma este, a Magyar Kultúra Napja alkalmából.

 

– Diákkorodban milyen kapcsolatod volt a versekkel?

– Soha nem gondoltam, hogy én egy versmondó lány leszek, de az évtizedek során olyan sok nagyszerű költővel kerültem kapcsolatba, a Nőnyugat és különböző irodalmi estek révén, amiket azóta már előadásként nem játszunk, de a sok megkeresés ösztönzött arra, hogy ezeket egy csokorba szedjem  és összefogjam, hogy ennek a műsor elmúltával sok helyen és sokan tudjunk örülni, beleértve természetesen engem is, mint előadót. Én ezeknek annyira tudok örülni, és olyan boldogsággal töltenek el, hogy ennek az ízét szeretném ma este átadni a közönségnek.

 

– A műsorban szereplő versek mind a kedvenceid, vagy a szervezők kérésére hangzik el némelyik?

– Különböző témák kapcsán válogattam össze ezeket az évtizedek alatt előadott verseket. Nem csak fejből fogok verseket mondani, hanem amiket még nem tanultam, de nagyon tetszenek, azokat felolvasom a közönségnek.

 

– Milyen sűrűn fordulnak elő versek a pályádon?

– Az Anyám tyúkja 1-2. kapcsán két verses estünk is van az Örkény Színházban, várakozáson felüli, rendkívül sikeres mind a kettő. Az Anyám tyúkja 1.-t már 2014 óta játsszuk, több mint 100 előadás lement belőle nagy-nagy sikerrel, és az Anyám tyúkja 2. is jó pár előadást megért. Például most szerdán az Anyám tyúkja 1. volt műsoron, vasárnap pedig az Anyám tyúkja 2. lesz, tehát nagyon szereti a közönség. Mindig hatalmas tapssal jutalmaznak minket, pláne az a korosztály, akinek semmise jó és mindenbe beleköt, a tizenévesek szoktak bennünket popkoncert szerű ovációval ünnepelni a végén.

 

– Tudom, hogy nem most volt, de beszéljünk már a Kabaré c. musical béli Sally szerepedről, és a Macskákról! Kultikus darabok ezek…

– Mind a kettő még a Madáchos korszakomhoz kapcsolódik. Sally nagyszerű szerep, viszont a Macskákat nem szerettem túlságosan, az egy revüoperett. Hála Istennek a közönség nagyon szereti, én sosem tudtam igazából megbarátkozni vele. Ezeken kívül rengeteg zenés darabban játszottam még, jó musicalekben, ezek vele járnak a munkámmal.

 

Mácsai Pállal az Anyám tyúkja 1. – ben (Fotó: Gordon Eszter)

 

– A külföldi színésznők közül sokat szinkronizálod Cameron Diazt és Sandra Bullockot. Van valami közös bennetek?

– Semmi, és sajnos a fizetésünk sem közös. köszönőviszonyban nincs egymással (nevet). A viccet félre téve, valahogy összekötöttek engem velük. Szívesen kölcsönzöm nekik a hangomat, mert mindketten remek színésznők.

 

Gáspár Tibor a miskolci színházban társulati tag és nektek van egy gyönyörű filmetek, a Cseppben az élet, ahol ő Béres József, te pedig a húga. Hogyan emlékszel rá vissza?

– Az egy nagyon kedves munka volt mindenféle szempontból. Nagyszerű színészi gárda dolgozott együtt, de az egész produkció – mind a rendező, mind az írók részéről – kiváló volt, és az, hogy a film kapcsán a Béres családdal közelebbi kapcsolatba kerülhettem, az egy külön ajándék volt. Nagyon boldog szívvel gondolok vissza erre a munkára.

 

– Idei terveid között mik szerepelnek? Milyen munkáid lesznek?

– Február közepe, vége felé kezdünk egy új darabot, A várományost próbálni Ascher Tamás rendezésében az Örkény Színházban, március elsejétől Dés-koncertek következnek, aztán Hrutka Róberttel a Minden titok című produkciónkkal járjuk majd az országot.

– Köszönöm a beszélgetést!

 

Nyitókép: Für Anikó (Fotó: Für Anikó színművész/ Facebook)

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek