Az állampolgár esete a hatalommal

Szomorú, nagyon szomorú nap ez a mai. Csak ülök a számítógép előtt és merengek. Írok, törlök, aztán megint írok majd majd újból törlök… kavarognak bennem az indulatok, érzelmek, érvek és a miértek. Ma Pozsonyban nem fogadták el az állampolgársági törvény módosító javaslatát. Aki most abbahagyja az olvasást és legyint egyet, hogy már megint az állampolgárok, az hibát követ el. A mai döntés súlya ugyanis meghaladja a nemzeti érdek kategóriáját.

Árulás, olvasom sok helyen. Nemzetárulás, írják a bátrabbak. Ezzel a magukat magyarnak valló parlamenti képviselőkre utalnak, akik nem támogatták a javaslatot. Döntésük sokak számára felfoghatatlan és elfogadhatatlan. Megjegyzem jogosan. Nem beszélve arról, hogy a Most-Híd képviselői által pár éve kidolgozott javaslat lett újból beterjesztve. Csak ma már máshonnan fúj a szél. A Most-Híd már korábban jelezte: a koalíciós tárgyalásokon nem tudták átvinni az állampolgárság ügyét. Lényeg, hogy számunkra, illetve a régióink számára oly fontos Igazságügyi Minisztérium megszerzése sikeres volt. Prioritások.

A Most-Híd képviselői elsősorban magukat árulták el. Ugyanis nem az állaspontjuk alapján szavaztak. Nem az igazságérzet vezényelte őket, hanem a parancs. Amint a pártelnök mondta: a Híd nem támogathatta ezt a javaslatot[1]. Nem támogathatta a kormány megmaradása érdekében. Nem támogathatta a sajátjait, mások érdekében. Tehát a hatalmi harcok fontosabbak az elveknél, fontosabbak a választóknál és szabad elhatározásnál. Nincs új a nap alatt. Nem szavazhattak… Mindezt alátámasztják Gál Gábor szavai is: „Gál Gábor, a Híd frakcióvezetője elmondta, a Híd álláspontja változatlan, szerintük a jelenlegi állapot ártalmas az állampolgárokra nézve.”[2] Akkor miért nem támogatták?! Mikor lesz végre fontosabb az állampolgár a hatalmi harcoknál? Úgy érzem a válasz a következő választásokig még várat magára.

Több volt ez csupán, mint egy egyszerű törvénymódosítási javaslat. A tét az alkotmányosság és jogbiztonság. A tét az ország stabilitása is. A pártok ilyenfajta viselkedése ugyanis politikai apátiát szül. A politikai kiábrándultság táplálja az szélsőséges magatartást. A jelen kormány megalakulásának fő indoklása pedig az extrémizmus elleni harc. Így nem fog menni… A jellem elvész, marad viszont a hatalom.

JUDr. Nagy Dávid

Fotó: tasr

Vélemény, hozzászólás?