Fontos a kutyád egészsége? Így előzheted meg a bajt!

Ha azt mondja valaki, hogy kutyakozmetika, általában olyan gondolatokat kapcsolunk hozzá, hogy „szőrnyírás”, „karomvágás”, esetleg megjelenik a szemünk előtt egy cuki, rózsaszín hajgumis Shih-Tzu. Természetesen ezek közül mindegyik a szakma elemét képzi, azonban ennél jóval többről van szó. Hogy szakszerű, mindenre kitérő képet adhassak, M. Tünde kutyakozmetikust kértem fel, vezessen be bennünket a kutyadivat rejtelmeibe és a szakma legfontosabb részleteibe.

„Számomra a kutyakozmetika a kutya jóérzésének fenntartását- adott esetben kialakítását jelenti, amihez nagymértékben hozzátartozik a kutya fajtájának megfelelően ápolt szőrzet. Ha a Gazdi együttműködik, elsődleges szempontként a kutyájának „kényelmes” szőrhosszt és fazont keresünk, ahhoz mérten, aminek a gondozását a Gazdi otthon is megfelelően tudja vállalni és számára is esztétikus, szép látvány.”

Ahány gazdi, annyi szokás

„Vannak tulajdonosok, akiknek a könnyen kezelhetőség az elsődleges szempont – különböző okok miatt, és vannak, akik akár naponta fésülik kutyájukat, vagy 2-3 hetente elhozzák a kozmetikába, mert azt szeretnék, hogy kutyájuk hosszabb szőrben, esetleg különlegesebb – ápolást igénylő szőrben legyenek.” – avat be Tünde.

Na de mi is a trendi idén? „Léteznek különböző nyírási fazonok, amik bár a standardtől teljesen eltérnek az adott fajtákra nézve, mégis divatba jönnek és az arra nyitott gazdik szeretik megnézni, kedvencük hogy mutat az „új szőrben”. Léteznek különböző kutyaparfümök, copfok, fonások és szőrfestékek.”

komondor

Örökmozgó pulid van? Esetleg egy tiszta szívű komondorod? Ne hanyagold el a bundáját!

Ezek a nemezes szőrű ebek ugyanis fokozottan igénylik a törődést, állítja Tünde, és alá is írom. A családunk nagy komondor párti, így kétszer egymás után is emellett a fajta mellett döntöttünk. „Ahhoz, hogy a kutya a fajtájára jellemző zsinóros szőrben legyen és ne egy egyöntetű „páncélban” rendszeres ápolás szükséges.” Azonban ebben az esetben nem kizárólag a kinézet miatt javallott a rendszeres gondozás, az ilyen fajtájú kutyák szőrzeténél fokozottan ügyelni kell rá, hogy a bőrük megfelelően szellőzzön.

„Az egyik legfontosabb dolog, hogy a kutya szőrét – fajtától függetlenül – a tulajdonosok otthon is megfelelően gondozzák! Az 1-2 havi kutyakozmetika nem helyettesítheti az otthoni ápolást. Ha ez elmarad, a szakember lehetőségei is korlátozottak, a kutya szőrének állapotához mérten! (Egy filces szőr nem minden esetben bontható!).”

Nem, az ő esetükben sajnos tényleg nem elég alkalmankénti gondozás…, de persze „minden fajta számára fontos a fajtájának megfelelő szőrápolás. Egy összeállt, filces szőr a kutya számára nagyon kényelmetlen – folyamatosan húzza a bőrét, ráadásul a szőr alatt általában befülled a bőr, ami táptalaja lehet különböző bőrbetegségeknek.”


Tehát egészségügyi problémák is megelőzhetőek rendszeres látogatással?
És vajon mit kell tenni ha agresszív kutyád van? >>

Vélemény, hozzászólás?