Gyakorlott növénytartó vagy? Akkor a következő néhány tipp neked szól!

Korábbi cikkünkben néhány olyan növényről esett szó, amelyek még azokban a lakásokban is megélhetnek, amelyek a legtöbb növény számára egyébként „lakhatatlannak” számítanak. Ezúttal Ércz Dóra és Farkas Gábor olyan fajtákról számoltak be, amelyek csak az igazán sok törődést hálálják meg külalakjukkal, illetve egyéb más tulajdonságaikkal.

Gyönyörű, de nem adja könnyen a szépségét – az azálea

„Nagy fába vágja a fejszéjét, aki ezt a növényt választja. Az azálea a savanyú földet kedveli, és az öntözővízzel bejuttatott kalciumot sem tűri, így csak esővízzel, vagy korábban felforralt, majd lehűtött vízzel öntözhetjük. Gyakori öntözést igényel, földjét akár mindig nedvesen tarthatjuk. Nem tűri a meleget, így fűtött szobában ne is próbálkozzunk vele. Nagy fényigénye van, ha nem kap elég fényt, nem virágzik, de a tűző napot nem kedveli. Meglehetősen kényesnek mondható, mindennapos törődést igényel, de a fáradságos munka gyümölcse szépen virágzó növény lesz.”

Egy növény, amelynek metszésére egy egész művészet épül

Ezek a legtöbbször kistermetű mini fák több száz évig is elélnek – Olaszországban és Japánban akad egy-egy példány, amelyik túllépte az ezredik életévét. A bonsai bizony megköveteli a gondos és pontos gazdát – a rendszeresség hiányában a növény gyorsan elpusztul…

„A bonsai igazi különlegesség, mely fajtól függően lehet kültéri vagy beltéri. Vásárláskor kérjünk tanácsod az eladótól, aki különböző fajokat tud ajánlani nekünk attól függően, hogy mennyire vagyunk gyakorlottak a növénytartásban.

Azoknak, akik kacérkodnak egy ilyen növény beszerzésével, ajánlom az elefántcserjét, mely a könnyebben tartható fajok közé tartozik. Locsolása mindig alulról történjen, néhány órára állítsuk egy vízzel teli edénybe a cserepét.

Rendszeres metszést igényel, illetve évente- kétévente nagyobb cserépbe kell ültetnünk. Trágyázáskor vigyáznunk kell a tápanyag mennyiségével, hiszen a túladagolástól kiéghet a növény. A bonsaiok érzékenységét bizonyítja, hogy megannyi olyannal találkozhatunk köztük, melyek esetében ha egy napot kifelejtünk a locsolás tekintetében, az végzetes következménnyel járhat növényünkre nézve.”

bonsai

Nem muszáj bonsai-t tartanod, hogy mini fád lehessen!

„Ha szeretnél kisméretű fát tartani, de nem szeretnél sokat bajlódni a tartás körülményességével, jó megoldás lehet egy cukorsüvegfenyő. Ugyan kültéri növény, de évente csupán 2-3 cm-t nő, így évekig élvezheted szépségét az ablakban vagy az erkélyen anélkül, hogy mérete zavaróvá válna.”


Köszönjük szépen Dóri és Gábor természetvédőknek a sok-sok hasznos tanácsot!

Vélemény, hozzászólás?