Kijev szerint ukránoknak veszélyes Oroszországba utazni

Az ukrán külügyminisztérium arra figyelmezette csütörtökön az ország állampolgárait, hogy veszélyes számukra Oroszországba utazni, mert indokolatlanul őrizetbe vehetik őket.

A külügyi tárca közleményében azt írta, hogy az orosz rendfenntartó szervek méltatlanul, sőt embertelenül bánnak az ukrán állampolgárokkal, megengedhetetlen fizikai és pszichológiai nyomást gyakorolnak rájuk, s akár kínzást is alkalmazhatnak velük szemben.
Kijev szerint Oroszországban az utóbbi időben előfordultak olyan esetek, amikor ukrán állampolgárok poggyászába idegen tárgyakat, kábítószert csempésztek be. A minisztérium arra kérte ezért az ukránokat, hogy a törvénytelen őrizetbe vétel elkerülése érdekében legyenek óvatosak az ismeretlenekkel, beleértve az orosz vámosokat és határőröket is. Azt ajánlotta továbbá, hogy a kockázati tényezőket vegyék számításba, és mérlegeljék az utazás elhalasztását.

A kijevi figyelmeztetés előzménye, hogy szerda este a két ország közötti határon az orosz hatóságok megakadályozták, hogy visszatérjen Ukrajnába Vira Szavcsenko, az Oroszországban bebörtönzött Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanő testvére. Az orosz határőrök az ellene kiadott körözésre hivatkozva nem engedték kilépni az országból. A nő ügyvédje, Ilja Novikov szerint a diplomaták visszaindultak vele Ukrajna rosztov-na-donu-i konzulátusára. Jelenleg is ott tartózkodik.

Vira Szavcsenko tavaly október 28-án Groznijban a Csecsen Köztársaság legfelsőbb bíróságán úgynevezett társadalmi védőként vett részt két ukrán férfi tárgyalásán. Az ellene a vád, hogy bekiabálásokkal zavarta a tárgyalást, és amikor a bíró kivezettette, sértő megjegyzéseket tett rá. Bűnvádi eljárást indítottak ellene, majd a csecsen hatóságok vádat is emeltek.

Testvérét, Nagyija Szavcsenkót március 22-én ítélte 22 évi szabadságvesztésre az oroszországi Donyeck városi bírósága. Azzal vádolták meg, hogy köze volt két orosz tévés halálához, akik Luhanszk megyében aknatűzben vesztették életüket még 2014-ben. A távollétében Ukrajnában parlamenti képviselőnek és az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlése tagjának is megválasztott 34 éves katonanő ellen hozott ítéletet Kijev törvénytelennek minősítette. Porosenko elnök többször hangoztatta, hogy Kijev mindent kész megtenni Szavcsenko hazahozataláért, aki csaknem két éve van orosz börtönben.

Vélemény, hozzászólás?