OGY – Csongrád megye átnevezéséről szavaz a Ház

Az Országgyűlés ma szavaz Csongrád megye Csongrád-Csanádra történő átnevezéséről.

    Az ülésnap reggel 9 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amit a határozathozatalok követnek.
Ekkor lesz döntés a Miniszterelnökséget vezető Lázár János megyeátnevezési javaslatáról is. A politikus indítványa meghagyná Szegedet megyeszékhelynek, az átnevezés határideje pedig 2020. június 4. lenne.
Lázár János indoklásában úgy fogalmazott, a földrajzi nevek a magyar nyelv és történelem számos emlékét őrizték meg, és a

“történetileg kialakult, a helyi lakosság által is széles körben ismert és elfogadott neveket nem túlzás kulturális örökségnek tekinteni”.

A Csongrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése határozatban támogatta a névváltoztatást.
Emellett további tizenhét előterjesztésről szavaz a parlament, ezek közül tizenegy előterjesztés valamilyen nemzetközi egyezmény elfogadásához, illetve módosításához kér jóváhagyást.
A határozathozatalok után kilenc indítvány általános vitáját bonyolítják le. Terítékre kerülnek például a kormány nemzeti versenyképesség növeléséhez szükséges javaslatai, valamint a közjegyzőkről szóló törvény módosítása.
A parlament ülése szerdán egyebek mellett az alapvető jogok biztosának tavalyi tevékenységéről szóló beszámoló vitájával folytatódik, majd október 9-én, hétfőn azonnali kérdésekkel és kérdésekkel ér véget.

Vélemény, hozzászólás?