Szabványos műfüves amerikaifutball-pálya épülhet meg Székesfehérváron

Komoly a turizmust és ezen keresztül a gazdaságot is érintő sportdiplomáciai sikert ért el a Székesfehérvár. 

Székesfehérváron rendezik meg 2020-ban az amerikaifutball egyetemi világbajnokságát, és addig az ország első szabványos műfüves amerikaifutball-pályája is megépülhet

– jelentette be kedden a város polgármestere.

    Cser-Palkovics András Boda Gáborral, a Magyar Amerikai Futball Szövetség elnökével közös sajtótájékoztatóján kiemelte: a Nemzetközi Egyetemi-Főiskolai Sportszövetségnél (FISU) közösen pályáztak a világbajnokság megrendezésére és sikerrel jártak. Hozzátette, a vb mérkőzései a hazai legmagasabb osztályba, a HFL-be idén feljutó Fehérvár Enthroners otthonában, a First Fielden (az egykori MÁV-pályán) lesznek, amely az ország egyetlen szabvány méretű, füves amerikaifutball-pályája.

A polgármester egy létesítményfejlesztési program elindítását is bejelentette, ennek keretében épül meg a szabványos műfüves amerikaifutball-pálya a füves mellett. Ezen kívül a First Field számos kiszolgáló létesítménnyel gazdagodik, több felújítást is végrehajtanak, így egy európai szinten egyedülálló amerikaifutball-központ jöhet létre.

    Boda Gábor elmondta, hogy azok a 18-25 éves játékosok lehetnek tagjai az egyetemi válogatottaknak, akik valamely felsőoktatási intézménnyel jogviszonyban állnak. Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Államokból például az ott rendkívül erős egyetemi bajnokság képviselői jöhetnek el egy válogatott csapattal.

Jelezte, hogy a világeseményre nyolc nemzet csaknem 600 versenyzője és kísérőik érkeznek majd.

Megjegyezte, hogy Magyarországon jelenleg U17-es és U19-es ifjúsági bajnokság is van, vélhetően a most ezekben szereplő játékosok adják majd 2020-ban a válogatott gerincét.

Vélemény, hozzászólás?