Szerb miniszterelnök: előfordulhat, hogy Belgrád nem kér újabb IMF-hitelt

Az év végén jár le Szerbia Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött, 1,2 milliárd eurós, hároméves készenléti hitelről szóló megállapodása, és előfordulhat, hogy Belgrád nem kér újabb hitelt az IMF-től

– mondta Ana Brnabic szerb miniszterelnök hétfőn a Vecernje Novosti című belgrádi napilap honlapjának beszámolója szerint.

    A kormányfő kiemelte, ország arra koncentrál, hogy lezárja a mostani hitelmegállapodást, ezt követően pedig felméri, hogy mekkora gazdasági növekedést ért el, és milyen eredmények születtek. Ezt mérlegelve dönthet Belgrád egy esetleges újabb hitelkérelemről, de lehet, hogy erre nem kerül sor – magyarázta Ana Brnabic.
Az IMF a hároméves készenléti hitelről szóló megállapodás keretében egyebek mellett azt kérte Szerbiától, hogy csökkentse az államadósságot, amely most a bruttó hazai termék (GDP) 67,7 százalékát teszi ki, csökkentse az óriásira duzzadt állami adminisztrációt, és számolja fel a veszteséges állami vállalatokat.
Ana Brnabic szeretné, ha a következő két évben 4 százalékos gazdasági növekedést tudna produkálni az ország, 2017-ben várhatóan 3 százalékos lesz a növekedés.
Az IMF-hitelre, illetve a Nemzetközi Valutaalap megfigyelésére utalva kiemelte: “jó, ha van valaki, aki a reformok ritmusát és tempóját diktálja, akivel a legfontosabb célokról lehet beszélgetni. Ugyanakkor az IMF néha a szükségesnél szigorúbban lép fel, így egy esetleges újabb megállapodás akár akadályozhatná is növekedést”.
A szerb miniszterelnök rámutatott arra, hogy a tervek szerint kormánya 2020-ig több mint 11 ezer munkahelyet szüntet meg a közszféra reformjának eredményeként. Emlékeztetett arra, hogy 2013 óta már 80 ezer munkahely szűnt meg a helyi önkormányzatokban és az állami vállalatokban.
Az IMF ezekben a napokban végzi el Szerbiában az év végén lejáró, hároméves készenléti hitelről szóló megállapodás hetedik felülvizsgálatát.

Vélemény, hozzászólás?