Csődbe mennek fuvarozók az alacsony fuvardíjak miatt

A mikro- és kisvállalkozások után már a közepes és nagyvállalatok is bajban vannak az önköltséget sem fedező alacsony fuvardíjak miatt – áll a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete közleményében.

A szervezet szerint fuvardíjak emelése, és a kormányzat együttműködő beavatkozása nélkül akár tömeges csődök, az ellátási lánc összeomlása várható.

Az útdíjak drasztikus, a hivatalosan bejelentett 5,8%-ot többszörösen meghaladó mértékű emelése, az üzemanyagárak növekedése, a kgfb-díjak irreális mértéke, a megállíthatatlan munkabérspirál és munkaerőhiány, a hazai fuvarozási piac védelmének hiányosságai miatt összeomlás közeli helyzet alakult ki az ágazatban – írják a közleményben.

Arról is beszámolnak, hogy sorra állnak le a nehéztehergépjárművek, amelyek helyét – hatékony ellenőrzés hiányában – az EU-n kívülről érkező, a szürkegazdaságban tevékenykedő fuvarozók veszik át. Szerintük ezeknek a vállalkozások térnyerésében partnerek azok az árukibocsátók is, akik a nagyobb haszon reményében szemet hunynak a szabálytalanságok felett, megbízást adnak az alacsony árakat kínáló csalóknak.

www.mkfe.hu


Hasonló cikkek