140 éve született Bartók Béla

Március 25-én ünnepeljük Bartók születésének 140. évfordulóját A Zeneakadémia korábbi koncertfelvételeket tesz közzé saját csatornáján, a Művészetek Palotájába péntek estére hirdetett Bartók Tavasz Online Gálakoncert viszont elmarad.

A Zeneakadémia Online Koncerttermében, Facebook- és Youtube-csatornáján követhetjük figyelemmel a korábban rögzített hangversenyeket. Közreműködik Baráti Kristóf, Kelemen Barnabás, Rolla János hegedűművész és Ránki Fülöp zongoraművész, a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarát Antal Mátyás vezényli. A műsorban elhangzik Bartóktól a Divertimento, 44 duó két hegedűre, Román népi táncok, valamint a 3. zongoraverseny.

Bartók Béla zeneszerző, zongoraművész, a közép-európai népzene nagy gyűjtője, a Zeneakadémia tanára; a 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzője. 1881. március 25-én született Nagyszentmiklóson, 1945. szeptember 26-án hunyt el New Yorkban. Visszahúzódó gyerek volt, aki rajongott a zenéért. Ötödik születésnapján tanítónő édesanyja kezdte zongorára oktatni. Apja, idősebb Bartók Béla a városi iskola igazgatójaként több hangszeren játszott, zenekart vezetett, sőt komponálással is foglalkozott.

Bartók portréja (Fotó: MTI)

1899-ben az ifjú Bartók beiratkozott a Pesti Zeneakadémiára, Thomán István zongora- és Koessler János zeneszerzésosztályába. Stílusának kialakulásában meghatározó szerepe volt a német klasszicizmusnak és romantikának. Kodály Zoltánnal együtt foglalkozott a magyar népzenével; a parasztmuzsika megismerésének hatására kompozíciós stílusa is átalakult, a népzene stílusjegyeire támaszkodott. Ennek kiteljesedése a Balázs Béla misztériumjátékára komponált operája, A kékszakállú herceg vára.

1940-ben a háború elől hosszabb időre az Egyesült Államokba utazott és a Harvard Egyetemen tartott előadásokat a magyar zene kérdéseiről. Bár nagyon szeretett volna hazatérni, nem sikerült, 1945-ben New Yorkban halt meg, leukémia következtében 1948-ban posztumusz Kossuth-díjjat, majd 1955-ben posztumusz Nemzetközi Békedíjat kapott munkásságáért.

A kékszakállú herceg vára című opera főpróbája a Kolozsvári Magyar Operában (MTI Fotó: Biró István)

Három színpadi műve, A kékszakállú herceg vára (opera), A fából faragott királyfi és A csodálatos mandarin (balettek) máig nagy kedvencei a színházaknak. A zenekarra, szólóhangszerekre írt darabok mellett nagy hangsúlyt fektetett az utánpótlás kinevelésére, amit a lehető leghamarabb ajánlatos elkezdeni. Kicsik számára készítette a Gyermekeknek- és a Mikrokozmosz-sorozatokat.

A világhírű magyar zeneszerző születésének 140. évfordulójához kapcsolódva rendezik meg idén a Bartók Tavasz nemzetközi eseménysorozat. A fesztiválprogram bepillantást enged a komponista lenyűgöző életművébe, ugyanakkor Bartók szellemiségét, kreativitását, alkotói szemléletét is megjeleníteni több műfajban – a kortárs komolyzenétől kezdve a világzenén, jazzen, tánc- és képzőművészeten át a könnyűzenéig –, a hazai és nemzetközi művészeti élet legjobb alkotásain keresztül. Bővebb információ a Művészetek Palotája hivatalos oldalán található.

Ürögi kanásztánc, a Magyar képekből itt tekinthető meg:

(Kiemelt kép: A Nemzeti Balett Táncszvit bemutatója – Fotó/Forrás: Nagy Attila)

Zene | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek