Az agrárkamara támogatást kér a fóliás kiskertészetek segítésére

Rendkívüli támogatást kér a kormánytól a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az október végi vihar során károsult fóliás kiskertészetek segítésére

– közölte az agrárkamara szerdán az MTI-vel.

    A NAK közleménye szerint az október végi vihar országszerte súlyos károkat okozott a fóliasátrakban, amellyel csődközeli helyzetbe sodort számos kistermelőt. Ezért az agrárkamara arra a kéri a kormányt, hogy a nemzeti költségvetésből biztosítson egyösszegű támogatást a károsult gazdálkodóknak a fóliasátrak újjáépítéséhez, beszerzéséhez, de további segítséget jelentene egy kiegészítő jellegű, kamatmentes hitel lehetősége is.

Az agrárkamara előzetes becslése szerint a várható támogatási igény nem haladná meg a 100 millió forintot, ugyanakkor több csődközeli helyzetbe került család számára nyújtana segítséget.

      Megjegyezték, hogy a támogatásra azért is szükség van, mert a Kárenyhítési Alapból az uniós szabályok miatt nem adható támogatás az ingóságokban bekövetkezett károk enyhítésére, illetve a kistermelők többsége a kedvezőtlen biztosítási környezet miatt nem kötött biztosítást a fóliasátrakra.
A legtöbb kárt Somogy, Fejér, Bács-Kiskun és Pest megyében, illetve az Alföld más részein regisztrálták.

Vélemény, hozzászólás?