10 százalékos árbevétel-növekedésre számít a Mapei

A Mapei Kft. árbevétele idén várhatóan 10 százalékkal nő, elérheti a 25 milliárd forintot – mondta az építőipari segédanyaggyártó és -forgalmazó társaság ügyvezetője online sajtótájékoztatón szerdán.


Markovich Béla hozzátette, a vállalat 2020-ban is jól teljesített, amit az is mutat, hogy míg az építőipar kibocsátása tavaly az előző évhez képest 9,1 százalékkal csökkent, a Mapei Kft. belföldi árbevétele 17,5 százalékkal, 22,7 milliárd forintra nőtt.

Az ügyvezető ismertette a vállalat szakemberhiány kutatását, amelyet tavaly február és július után az idén februárban is elkészített. A felmérésben résztvevő 4450 ember válaszából kiderült, hogy idén februárban átlagosan 133 napot kellett várni egy építőipari szakember megkeresése után a munka megkezdésére.

A felmérés tanúsága szerint az idén év elején a szakemberhiány a koronavírus-járvány kitörése előtti szintre emelkedett: tavaly februárban átlagosan 135 nap volt a várakozási idő, míg júliusban 119 nap – tette hozzá.

A megyék közül Hajdú-Bihar megyében mérték a legnagyobb, míg Komárom-Esztergom megyében a legalacsonyabb mértékű szakemberhiányt: a kutatás szerint előbbinél a várakozási idő egy szakemberre átlagosan 150 nap, utóbbinál 110 nap volt.

Az egyes szakmacsoportok vizsgálatából kiderült, hogy a legtöbbet, átlagosan 157 napot gépészre, 147 napot villanyszerelőre kellett várni, a lista másik végén átlagosan 94 napos várakozási idővel az ácsok álltak.

A kutatásban azt is felmérték, mennyien hajlandóak igényelni az otthonfelújítási támogatást. Az adatok azt mutatják, hogy a felújítást tervezők 26 százaléka biztosan igénybe veszi ezt a támogatást, 35 százalékuk viszont még bizonytalan. Az otthonfelújítási támogatást biztosan igénylők aránya Pest, Baranya, Zala és Győr-Moson-Sopron megyében a legmagasabb, 30 százalék, ezzel szemben a legalacsonyabb az otthonfelújítási támogatás igénybevételi hajlandóság Bács-Kiskun és Vas megyében (18 százalék), valamint Békés megyében (20 százalék).

Markovich Béla kitért arra is, hogy az idén 30 éves Mapei Kft. tavalyhoz hasonlóan idén is nagy hangsúlyt helyez az építőipari szakmák népszerűsítésére a gyerekek körében, a szakembereket pedig képzésekkel igyekszik támogatni. Az idén a tervek szerint 40 emberrel indítják el a minősített Mapei szakember képzést, bár a jelentkezők száma már 95 – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva arra is kitért, hogy a szállítási költségek növekedése, de főként az alapanyagárak jelentős emelkedése miatt idén a Mapei termékeinél is várható egy 5 százalék körüli áremelkedés.

Veronica Squinzi, a Mapei vezérigazgatója videoüzenetében elmondta, a cégcsoport 57 országban, 90 leányvállalattal van jelen, valamint 36 országban 83 gyártóüzemmel rendelkezik, amelyekben több mint 10 500 alkalmazottat foglalkoztat.

Üzlet | PannonHírnök 

Kövessen minket: Facebook 


Hasonló cikkek