100 éves a Gucci, kampányokkal ünnepel

A luxusmárka kreatív kampányaiban megjelenő archetípusok

A Gucci 100. születésnapja alkalmából Alessandro Michele kreatív igazgató bemutatta legújabb fantáziaszerű élményvilágát ezúttal magával ragadó mixed-média kiállítás formájában. Az Archetypes nevű látványos kiállítás a divatot, művészetet, zenét, szépséget és az érzékszervi tűlterhelés örömét hozza össze egy térbe.

A múlt héten a Gucci kertnek helyt adó firenzei Palazzo della Mercanziában megnyíló kiállítás, arra a 15 legművészibb és kreatívabb kampányra emlékezik vissza, amelyek azóta készültek mióta Michele a kreatív igazgató. Bárkaépítők, intergalaktikus felfedezők, lovak, angyalok és földönkívüliek is szerepelnek számos kampánytervében.

Úgy gondoltam érdekes lenne az embereket végigkíséri ebben az első hat évben, meghívva őket hogy lépjenek át a képzeleten, narratíván, az váratlanon és csillogáson” – mondta Michele nyilatkozatában. „Szóval megteremtettem egy érzelmi játszóterét, amely ugyanaz mint a kampányokban, hiszen ezek a legkifejezettebb utazások a képzeletemhez.” A  kiálltás valóban olyan mint egy utazás, a múzeum termei között elszórt kampányok mindegyike egy valóságos csodavilággá változik.

A kiállításhoz vezető lépcsőknél, például graffiti hatásúra tapétázták ki a falakat, ezzel is utalva a Gucci 2018-as ősz előtti kollekciójára, amely önmagába egy tisztelgés volt a 1968-as párizsi diáklázadások előtt. Az első emelet egyik termének a vitrinében, egy 1400 darabból álló lepkegyűjtemény, 110 korabeli paróka, 420 művészi alkotással ellátott tornacipő, és 182 kakukkos óra szerepel még számos egyéb olyan kellékkel, amelyek közösen idézik fel a 2018-as Gucci Gyűjtő kampányt.

Máshol pedig az élénk lila fényű diszkó kelti életre Michele 2016-os őszi Tokyo Fények kampányát. Míg a helyiség cseresznyepiros lakkozásban úszó fürdőszobái a berlini éjszaki élet hangulatát hozzák vissza, ahol a Gucci 2016-os tavaszi kampányát forgatta a város vibráló ifjúsági kultúrájának ünneplésére. A 2018-as tavasz/nyári kampányhoz, Ignasi Monreal az egész falat és mennyezet befedő hatalmas falfestményt készített, a hihetlenül nagyravágyó vállalkozás 900 órát vett igénybe.

 „A divat számomra pontosan azt a pillanatot meséli el, amin átmegyünk, nyilvánvalóan tartalmazza a jövő magvait, hiszen a jelen az egyetlen lehetséges jövő amit ismerünk.” – mondta Michele a Vogue-nak adott interjújában. „A Gucci nagy ereje abban rejlik, hogy képes a legkülönbözőbb emberek érzelmi nézőpontját magába foglalni és kifejezni. Ez valami olyasmi, ami szinte varázslatos.

Azok akik nem tudnak élőbe ellátogatni a kiállításra a Robloxon keresztül járhatják majd be virtuálisan.

 

Botókép: Ignasi Monreál festménye

Kultúra | Pannonhírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek