15 pályamű érkezett a Kalevala-pályázatra

A Budavári Önkormányzat tavaly októberben írta ki a Kalevala-pályázatot, egy köztéri művészeti alkotás elkészítésére.

A felhívás az ősi finn eposznak, a Kalevalának és magyar műfordításainak emléket állító alkotás tervezéséről szólt. A kiírásra összesen 15 pályázat érkezett, amelyekből március 4-én nyílik kiállítás a Virág Benedek Házban található Tabáni Kuckóban.

A pályázóknak a Clark Ádám tér – Lánchíd utca – Friedrich Born rakpart által határolt zöldterületre kellett tervezniük olyan művészeti alkotást, amely a finn nemzeti eposz, a Kalevala magyar vonatkozásainak állít emléket. A Duna-parton, már megtalálható Akseli Gallen-Kallela, finn festő emlékműve, akinek életében nagy hangsúlyt kapott a Kalevala világa. A pályázóknak a már meglévő szobor közelébe kellett köztéri művészeti alkotást tervezniük.

A Budavári Önkormányzat mindig is különös figyelmet fordított a finn-magyar kapcsolatok ápolására, felismerve a két nép történetének összefonódásában rejlő jelentőséget. Az I. kerület tavaly júliusban kötött testvérvárosi szerződést a finn Savonlinnával. A finn identitás egyik legmeghatározóbb jelenségének, a Kalevalának méltatásával a Budavári Önkormányzat barátságát kívánja kifejezni Finnország felé.

A Budavári Önkormányzat célja ezzel a pályázattal is közelebb hozni az emberekhez a Kalevala világát. A szervezők a közönség véleményére is kíváncsiak, így a március 4-én nyíló kiállításon mindenki leadhatja szavazatát a neki leginkább tetsző alkotásra. A szakmai zsűri és a közönség szavazatai alapján a Budavári Önkormányzat képviselő-testülete március végi ülésén hozza meg végleges döntését. A kiállítás megtekinthető keddtől szombatig 14-18 óra között március végéig a Tabáni Kuckóban.

 

Kultúra | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek