1956 hősei előtt tiszteleg a közmédia tematikus műsoraival

2016 márciusától kezdve több tematikus műsor és film is helyet kap a közmédia csatornáin az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából.

Március 2-án indul a Szabadság tér ’56: a közmédia új sorozata minden szerdán megdöbbentő archív felvételek, valamint neves színművészek által megidézett kordokumentumok segítségével, történész vendégek és az akkori szemtanúk megszólaltatásával tárja fel a huszadik századi történelem legfontosabb eseményeinek hátterét.

A Szabadság tér ’56 a jubileumi év folyamán Rákay Philip vezetésével végigkalauzolja a nézőket a forradalomhoz vezető úton. A műsor különleges, játékfilmet idéző díszlete 1956-ba, egy szétlőtt budapesti térre repíti a nézőket, hogy vizuálisan is átélhessék a korszak nyomasztó világát. A drámai „időutazás” élményét – sok más korabeli tárgy mellett – egy eredeti, Pobeda, azaz a rettegett, fekete autó állandó jelenléte is erősíti.

A Duna közszolgálati csatorna az 1956. október 23-i forradalom 60. évfordulójának évében hamarosan hetente egy-egy ’56-os tematikájú filmet tűz műsorra a dokumentumfilmektől kezdve a játékfilmekig. Olyan klasszikusok is képernyőre kerülnek, mint Szabó István Szerelmesfilmje és a Gábor Pál által rendezett Angi Vera.

A jubileumi év apropóján a közmédia bemutatja a nagyközönségnek az ’56-os időszakból származó egyedülálló hangdokumentumait, amelyek közt megtalálható az angol BBC közszolgálati rádió és a Szabad Európa Rádió tudósítása is az 1956. október 22-től november 10-ig tartó időszakról. Ezeken keresztül a hallgatók megismerhetik a szabadságharcról szóló nyugati véleményeket is.

Naponta jelentkezik majd az 56-ról 56 másodperc című összeállítás a televízióban és a rádióban egyaránt, amely az ’56-os év filmhíradóiból és eredeti dokumentumaiból készített válogatásokkal enged bepillantást a forradalom évébe.

Az elnyomó hatalom elleni forradalom 60. évfordulóján az MTVA „Az én ’56-om” címmel felhívást intéz a világ magyarságához, és ennek keretében kéri azokat, akiknek bármilyen személyes története, fotója, tárgya van, ami az 1956-os forradalomhoz kapcsolódik, jelentkezzenek az 56@mtva.hu e-mailcímen.
A közmédia ezeken a személyes történeteken keresztül is szeretné bemutatni a szabadságharc ezernyi, életeket és sorsokat befolyásoló történetét.


Hasonló cikkek