2008 óta nem volt ilyen durva az infláció Németországban

Németországban 2008 augusztusa óta először került 3 százalék fölé a fogyasztói árak éves emelkedésének üteme idén júliusban.

A Destatis csütörtökön ismertetett előzetes adatai szerint júliusban 3,8 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz képest a júniusi 2,3 százalék után.

Júniussal összevetve a fogyasztói árnövekedés 0,9 százalékra gyorsult az előző havi 0,4 százalékról. Elemzők szerényebb, 3,3 százalékos éves és kisebb, 0,5 százalékos havi inflációval számoltak.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) júliusban éves bázison 3,1 százalékkal, havi bázison 0,5 százalékkal emelkedett.

Júniusban a HICP éves bázison 2,1 százalékkal, havi bázison 0,4 százalékkal emelkedett.

Az Európai Központi Bank (EKB) 2 százalékos inflációs célját már a harmadik hónapja meghaladó áremelkedés részben a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett alacsony bázisnak tulajdonítható, de az áremelkedéshez nagyban hozzájárult a járványvédelmi korlátozások enyhítésével felpörgő gazdasági aktivitás és a növekvő lakossági kereslet is.

Júliusban a legnagyobb mértékben, 11,6 százalékkal az energiaárak emelkedtek éves összevetésben a júniusi 9,4 százalék után. Az árucikkek ára 5,4 százalékkal nőtt a júniusi 3,1 százalékot követően. Az élelmiszerek árnövekedése 1,2 százalékról 4,3 százalékra, a szolgáltatásoké pedig 1,6 százalékról 2,2 százalékra nőtt.


Hasonló cikkek