2022 – a hittanoktatás éve lesz a Református Egyházban

A koronavírus-járvány az elmúlt szűk két évben számtalan elképzelést hiúsított meg, megszokott rendezvények maradtak el, esetleg szűkebb körben vagy online formában, a személyes találkozást mellőzve valósulhattak csak meg, a járványügyi előírások miatt pedig ezeknek szinte az utolsó pillanatig gyakran a megtartásuk is bizonytalan volt. Noha e tekintetben az előttünk álló évet is még sok bizonytalanság övezi, alábbi összeállításunkban összeszedtük, hogy idén milyen eseményekre számíthatnak olvasóink.

Míg az Országgyűlés Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánította az idei és a következő esztendőt – a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb és legismertebb alakja születésének 200. évfordulója előtt tisztelegve –, 2022 a Zsinati Tanács december 15-i ülésének döntése nyomán a hittanoktatás éve lesz a Magyarországi Református Egyházban.

Idén az Erdélyi Református Egyházkerület szervezi a Magyar Református Egység Napját május 20–21-én Gyulafehérváron. Ha a körülmények engedik, fesztiváljellegű programsorozattal és ünnepi istentisztelettel várják majd az érdeklődőket az egész Kárpát-medencéből az erdélyi városba. Ekkor ünneplik meg a Collegium Academicum alapításának 400. évfordulóját, leplezik le Bethlen Gábor fejedelem egész alakos szobrát – Deák Árpád szobrász alkotását – és a Generális Konvent idei ülésének is Gyulafehérvár ad otthont. A kerek évforduló adta az ötletet arra, hogy 2022 a református oktatás éve legyen Erdélyben, de idén fejeződik be több jelentős beruházás is: Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen is szépen halad a kollégiumok felújítása, emellett több óvoda is elkészül Erdély-szerte.

 

Forrás: reformatus.hu


Hasonló cikkek