274 partifecskét pusztított el – 1,5 év felfüggesztett börtönt kapott

A Szolnoki Törvényszéken jogerősen lezárult annak a középkorú férfinak a büntetőügye, aki 2017. június 15-én reggel, amikor a munkáltatója tiszaburai telephelyén egy homlokrakodó munkagéppel egy földhalomból földet bontott és szállított el, 75 db partifecske fészket és a bennük lévő összesen legalább 274 db partifecskét pusztított el, melyek együttes természetvédelmi értéke 13.700.000 Ft.

Az ügyben 2018. január 11-én emelt vádat a Tiszafüredi Járási Ügyészség.

A Tiszafüredi Járásbíróság pedig 3 tárgyalást követően, 2019. március 19-én ítéletet hozott. A büntetlen előéletű férfit természetkárosítás bűntettében mondta ki bűnösnek, és ezért, valamint egy 2016-ban jogerősen megállapított költségvetési csalása miatt 1 év 6 hónap – végrehajtásában 2 évi próbaidőre – felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

Az ügyész tudomásul vette az ítéletet. A vádlott és védője azonban elsődlegesen felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, ahol a napokban jogerősen befejeződött.

A Szolnoki Törvényszék 2019. november 26-án meghozott másodfokú döntésében az elsőfokú bíróság törvényes és megalapozott ítéletét helybenhagyta. A vádlott felmentésére vagy büntetése enyhítésére nem látott lehetőséget.

Szolnoki Törvényszék Sajtóosztály

A címlapfotó illusztráció.


Hasonló cikkek