35 millió eurót fordítanak a háztartások környezetbarát fűtésére Szlovákiában

A környezetvédelmi minisztérium pályázati felhívást tett közzé a Környezeti Minőségi Operatív Program keretében, így a háztartások környezetbarátra cserélhetik, elavult, szilárd tüzelésű kazánjukat. Az állami költségvetés forrásaival együtt 35 millió eurós összegről van szó.

A jogosult kérvényezők közé a kerületi önkormányzatok, illetve a környezetvédelem terén tevékenykedő állami költségvetési és dotációs szervezetek tartoznak. Az első háztartások már akár 2020 első félévében új kazánhoz juthatnak. „A kazáncsereprogramnak köszönhetően jövőre mintegy 10 ezer elavult fűtőrendszer lecserélését leszünk képesek támogatni.”– jelentette ki Sólymos László miniszterelnök-helyettes, környezetvédelmi miniszter.

Becslések szerint jelenleg Szlovákiában 120 ezer háztartásban használnak 30 évnél öregebb, elavult kazánt.

A háztartási fűtésből származó szennyezés az egyik legnagyobb kihívás az egészséges levegő védelme szempontjából. A tűzifa esetében a háztartások gyakran nem kellőképpen kiszárított fát tüzelnek el. A háztartások 10 százaléka nedves fával fűt, ami igencsak környezetkárosító.

A kérvényezőknek november végéig, az első értékelési forduló lezárása előtt kell benyújtaniuk pályázatukat, azok jóváhagyása után pedig kezdődhet a háztartásokban az első szilárd tüzelésű kazánok cseréje. A minisztérium szerint háztartásonként legfeljebb 3000 eurós támogatásról van szó.

A környezetvédelmi minisztérium megteremtette az alacsony kibocsátású zónák kijelölésének jogi keretét, szigorította a közepes tüzelőberendezésekre vonatkozó kibocsátási határértékeket, és intenzíven támogatja a középületek hőszigetelését, amivel növelhető az energiahatékonyság.

Forrás: parameter.sk

Fotó: Pixabay


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek