3D-s betonnyomtatással készült házakkal építenék újjá az ukrán falvakat

3D-s betonnyomtatással készült házakkal segíthetik majd a háború utáni újrakezdést Ukrajnában. Egy cseh építőipari vállalat ajánlotta fel ezt a techonológiát, amivel sokkal gyorsabban és 70 %-os anyagmegtakarítással lehet újjáépíteni a lebombázott ukrán falvakat.

 

 

A szakemberekből álló ukrán delegáció most ismerkedik ezzel a technológiával.

 

“ Megpróbáljuk majd ezt a technológiát alkalmazni. a polgári infrastruktúra kialakításánál, de iskoláknál is, vagy akár busz- és villamosmegállóknál, bárminél, ami veszély esetén megvédheti az embereket” – mondja Valerij Druganovszki “Rodnicek” építőipari cég igazgatója.

 

Hogyan lehetne házakat, kórházakat és iskolákat “újranyomtatni”?

 

A cseh vállalat már szállított Ukrajnának úgynevezett Moduláris Védelmi Rendszert. Most arról tárgyalnak, hogyan lehetne házakat, kórházakat és iskolákat “újranyomtatni” az ország számára. Mégpedig úgy, hogy nem a Csehországban nyomtatott részeket szállítanák Ukrajnába, hanem a technológiát vinnék oda, hogy a helyszínen lehessen nyomtatni.

 

“ A technológiát az előre elkészített alapra hozzuk, ahol a 3D-s nyomtató betonból nyomtat, és a digitális 3D-s modellt valósággá alakítja” – teszi hozzá Marek Zloch, az ICE innovációs mérnöke

 

 

A 3D-s építőrobot különlegessége, hogy csak néhány emberre van szükség az üzemeltetéséhez

 

Az ICE Coral program több hálószobás, napelemes, központi fűtéses házakat képes nyomtatni. Az építőrobot különlegessége, hogy csak néhány emberre van szükség az üzemeltetéséhez. Bármilyen terepen és formában kivitelezhető.

A szándék és a megegyezés megvan, így minden bizonnyal hamarosan megépül az első ház Ukrajnában nyomtatott technológiával.

Forrás: euronews.com

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 


Hasonló cikkek