45,5 ezer éves a legősibb barlangrajz

A jégkorszak alatt Indonéziában készült a felfedezett festmény.

Indonéz és ausztrál régészek által felfedezett 45,5 ezer éves barlangrajz, Szulavézi, avagy régebbi nevén Celebesz-szigetén található. Szulavézi-sziget a legnagyobb, Indonézi és Ausztrália között elterülő szigetek közül. A tudósok felfedezésük eredményeit a Science Advances magazinbán tették publikussá.

A felfedezett barlangrajz, egy varacskos disznót ábrázol, így ez a világ legrégebb óta fennmaradt állatábrázolása. A körvonalszerű profilból készített festmény, kihangsúlyozza az állat egyes jellemzőit. A fején lévő bóbita, és pofa részen lévő szarvak, a szigeten honos celebeszi disznó karakterisztikus jegyei. A jégkorszag idején, a szigeten ezekről az állatokról készült a legtöbb barlangrajz. A disznók nemcsak táplálékot jelenthettek, hanem a művészeti kifejezés eszközeiként is szolgáltak. A festmény egyben bizonyítéka az ember letelepedésének ebben a régióban.

136 cm széles és 54 cm magas rajz ábrázolásához, készítője sötétvörös pigmentet használt. Az egyik társszerző Adam Brumm szerint, az állat úgy jelenik meg, mint két másik disznó közti harc, avagy interakció szemlélője. A barlangrajzok kormeghatározása nagy kihívást jelentő munka. Habár a mészkőbarlangok felületén természetesen lerakodó kalcium-karbonát elemzésével lehetséges. Maxime Aubert korszakértő, a radioaktív kormeghatározás segítségével a lerakódást, 45,5 ezer évesnek határozta meg. Ám hozzáteszi a barlangfestmény ennél régebbi is lehet, mivel a mérés csak a felszínen lévő kalcitot datálja. Az őskori festményt őrző Leang Tedongnge barlang, mészkősziklákkal körbevett völgyben fekszik. A barlang csak száraz időszakokban közelíthető meg, mivel csapadékosabb évszakokban, üregeiben felgyülemlik a víz.

 

Kultúra | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek