5 dolog, amit nem tudtál a tűzoltókról

„Mi akarsz lenni, ha nagy leszel?” – kérdezik gyakran a kisgyerekektől, amire sokan azt felelik: „tűzoltó”. De vajon miért vonzza a lánglovagok világa a gyerkőcöket? Az Apa Magazin következő számában betekintést nyerhetünk a tűzoltók titkaiba, és így talán választ kaphatunk arra is, hogy miért vonzza a kicsiket ez a hivatás.  

Kivonulás perceken belül

Riasztás esetén a vonulóknak mindössze két perc áll a rendelkezésükre, hogy elhagyják a tűzoltólaktanyát – árulja el az Apa Magazinnak Kis-Guczi Péter, a langlovagok.hu főszerkesztője. Kivételt képeznek az önkormányzati tűzoltóságok: itt ugyanis nyolc perc is eltelhet, mivel a dolgozók otthonról, vagy egyéb tartózkodási helyükről indulnak bevetésre.

A pavlovi reflex és a tűzoltók

Miután a segélyhívás adatai megérkeztek, a tűzoltólaktanyában legelőszőr a riasztólámpa gyullad ki, így marad néhány másodperc a lelki felkészülésre is. Ezt követi az a momentum, amely sok gyermek fantáziáját megragadja: a csövön csúszás! A tűzoltólaktanyákban található két szint között a födém több helyen át van törve, ahol a csúszdákon másodpercek alatt be lehet jutni a szertárba, ahol a védőruhák és maga az autó található. Érdekesség egyébként, hogy a tűzoltók esetében a fény pavlovi reflexként működik: a tűzoltók közül sokan otthon is reflexszerűen felpattannak, ha hirtelen valaki felkapcsolja a villanyt, azt gondolva, hogy riasztásra kell sietni.

Nők is lehetnek tűzoltók?

Nem kell lebeszélnünk kislányunkat sem a tűzoltói karrierről, mivel a nők is választhatják ezt a hivatást. Azt azonban érdemes tudni, hogy idehaza a hivatásos tűzoltóságoknál hölgyek nem vehetnek részt a kivonulásokon – derül ki az Apa Magazin cikkéből. Ha azonban valaki mindenképpen ragaszkodik a vonuláshoz, akkor önkéntes tűzoltó egyesületeknél, valamint önkormányzati egységeknél lehetőséget kaphat erre az adott munkavédelmi korlátok figyelembe vételével.

Mennyi víz kell az oltáshoz?

Valószínűleg a kisfiúknak a másik legvonzóbb a tűzoltói hivatásban a pancsolás, a vizezés. Érdekesség, hogy a gépjárműfecskendők tartálya általában 1000-4000 liter vízszállítására alkalmas, míg a szivattyúk átlagosan 1000-4000 liter/perc folyadékszállításra használhatóak. Ez a mennyiség azonban csupán a kezdeti oltásra elegendő, így a környező tűzcsapokból szoktak gondoskodni a szakemberek az utánpótlásról.

Milyen magasra tud „felmenni” egy tűzoltó?

Amennyiben a tűzoltói karrierről álmodozó csemeténk tériszonnyal küzd, akkor érdemes még időben lebeszélnünk álmáról. Ugyanis ebben a szakmában nem célravezető rettegni a magasságtól: idehaza az Atomerőmű Tűzoltóság gépjárműve 61,5 méterre képes felemelkedni. A hivatásos tűzoltók általában 32-42 méterre mennek fel, de az alapkövetelmény az, hogy a járműnek minimum a 22 méter magasat el kell érnie.

 

Még több érdekesség a tűzoltókról a január 26-án megjelent Apa Magazin második számában


Hasonló cikkek