5 népszerű fűszer az elhízás ellen

Az elhízás a szívbetegség, a stroke, a cukorbetegség és a daganatos betegségek egyik fő kockázati tényezője. Étrendünk komoly szerepet játszik az elhízás kialakulásában, de nem csupán a kalóriabevitel szempontjából, hanem a tekintetben is, hogy gyulladást elősegítő vagy gátló hatással rendelkezik.

Az elhízásban – és minden krónikus betegségben – nagy szerepe van a szervezet gyulladásos folyamatainak. Zsírszövetünk is segít leküzdeni ezeket, hiszen a gyulladásgátló adiponektin nevű hormont termeli, ám ha túlzottan sok a zsírszövet rajtunk, akkor csökken ennek a hormonnak a termelődése, és megnő a gyulladást okozó vegyületek mennyisége a szervezetben.

A gyulladások csökkentésével nem csupán az elhízás ellen hatunk, hanem olyan súlyos betegségek kockázatát is mérsékelhetjük, mint a szívbetegség, magas vérnyomás, cukorbetegség, gyulladásos emésztőrendszeri betegségek, ízületi gyulladás és bőrbetegségek.

A gyulladások leküzdéséhez finom fűszereket is segítségül hívhatunk

Számos fűszernövényről bebizonyosodott, hogy gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. Bár ezek többsége az indiai gasztronómiában tölt be előkelő helyet, hazánkban is kedveltek, és egyre gyakrabban fogyasztjuk őket.

Talán a legismertebb közöttük a kurkuma.

Ez az aranysárga fűszer- és gyógynövény több mint száz különféle vegyületet tartalmaz, köztük a színéért felelős kurkuminoidokat. Ezek közül a leginkább vizsgált vegyület a kurkumin, melyről az 1970-es évektől kezdve már több mint 3000 tanulmány született. Számos vizsgálat azt mutatja, hogy a kurkumin hasznos lehet az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, és az érelmeszesedés megelőzésében és kezelésében. A kurkumin nem csupán számos, gyulladáskeltő vegyület termelődését gátolja, de csökkentheti a koleszterinszintet, és fokozza az adiponektin hormon termelődését is, így gátolva az elhízást, és a zsírfelhalmozódást a májban.

Bár kétségtelenül a kurkuma rendelkezik a legtekintélyesebb szakirodalommal, más fűszerekről is bebizonyosodott, hogy az elhízás okozta gyulladások ellen használható.

Chilipaprika

chili-i286541539294514888_opt

Fő hatóanyaga a kapszaicin, mely az elhízás és a cukorbetegség kialakulása ellen hat, és gátolja a zsírsejtek képződését.

Gyömbér

ginger-cikkbe

Gingerol nevű vegyülete csökkenti a vér koleszterinszintjét, akadályozza a gyulladáskeltő faktorok működését, és segíthet megelőzni a súlygyarapodást.

Feketebors

pep7r01_16

A feketeborsban található piperin elősegíti a kurkumin hasznosulását a szervezetben, valamint hatékonyan gátolja a lipidperoxidációt (melynek útján károsítják a szabad gyökök a sejtmembránt, és gátolják a sejtek működését).

Fahéj

Cinnamaldehid nevű aktív hatóanyaga cukorbetegség ellenes hatású, és számos gyulladáskeltő vegyület termelődését gátolja.

Használjuk minél gyakrabban ezeket a fűszereket, hiszen különleges ízükkel nem csupán izgalmasabbá varázsolják ételeinket, de gyulladáscsökkentő hatásuk révén az elhízás ellen is hatnak.

Nyitókép: Illusztráció

 


Hasonló cikkek