7 tipp, hogyan küzdjünk meg a tavaszi fáradtsággal

A meleg idő beköszöntével legszívesebben az egész napot a szabadban töltenénk, azonban a testünk nem engedelmeskedik: álmos és fáradt, és arra is nehéz rávenni, hogy reggelente kimásszon az ágyból.

A tavaszi fáradtság fő oka, hogy télen kevesebb napfényhez és vitaminhoz jut a szervezet, így az új évszakot kiürült vitaminraktárakkal kezdjük, ami az életerőnkön is meglátszik. Az alábbi tippek segítségével könnyebben legyőzhetjük az álomkórt.

1. Méregtelenítés

Takarítsuk ki a szervezetből a tél során felgyülemlett méreganyagokat. Nem kell feltétlenül léböjtkúrába fognunk, de pár napig kerüljük a nehéz ételeket, együnk sok zöldséget és gyümölcsöt, és fogyasszunk több folyadékot.

2. Illóolajok

Ha minden erőfeszítésünk ellenére nehezen tudunk a munkára koncentrálni, párologtassunk illóolajokat, például levendulát, citromot, eukaliptuszt vagy borsmentát, amelyek felfrissítenek és megnyugtatnak.

3. Szaunázás

A szaunázással elősegíthetjük a méregtelenítést, illetve felélénkíthetjük a nyirokkeringésünket. Az infraszaunában a távozó izzadtság 20 százalékát a felgyülemlett tejsav, zsír és koleszterin alkotja, amelyektől így könnyedén megszabadulhatunk.

4. Napfény

Használjuk ki a napsugarak D-vitamin-termelő hatását: töltsünk minél több időt a szabadban, például reggelente menjünk el kocogni, vagy hétvégenként kirándulni.

5. Nyers zöldségek

A zöldségeket és gyümölcsöket lehetőleg ne főzve vagy párolva, hanem nyersen fogyasszuk, hogy minél több vitaminhoz juthassunk belőlük.

6. Vaspótlás

A vashiány többek közt fáradtságot, erőtlenséget okoz, így érdemes gondoskodnunk erről az elengedhetetlen nyomelemről. Jelentős mennyiségű vas található például a spenótban, a fodros kelben, a gombában, a babban, a borsóban vagy az olajbogyóban.

7. Reggeli

Ne hagyjuk ki a reggelit; már ébredés után töltsük fel a szervezetünket energiával. Első étkezésként fogyasszunk egészséges és tartalmas ételeket, például zabkását fahéjjal.

 

Nyitókép: illusztráció


Hasonló cikkek