75 éve ért véget a második világháború

A szovjet utódállamok többségét tömörítő Független Államok Közösségének (FÁK) több országában és Georgiában is megemlékeztek szombaton a Németország felett aratott győzelem 75. évfordulójáról – jelentette az Interfax orosz hírügynökség.

Szalome Zurabisvili georgiai elnök megkoszorúzta az ismeretlen katona sírját a tbiliszi Vake parkban. Giorgi Gaharia kormányfő ott elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy a gondoskodás a veteránokról a georgiai kormány mindennapos kötelessége.

“A mi kis országunk 300 ezer hőst áldozott ebben a háborúban a győzelemért, mindig tisztelnünk kell az emléküket” – mondta.

Megkoszorúzta az ismeretlen katona sírját külön az ellenzéki Demokratikus Mozgalom vezetője, Nino Burdzsanadze volt házelnök is.

Helyi sajtójelentések szerint a koronavírus-járvány miatt csak kevesen jelentek meg a Vake parkban, de voltak közöttük veteránok is, akik virágot helyeztek el az ismeretlen katona sírjánál.

Gurbanguly Berdimuhamedow türkmén elnök döntésére május 9-én díszszemlét tartottak Asgabatban a Népi Emlékezet emlékműkomplexumnál, és díszsortűzzel is megemlékeztek a fasizmus felett aratott győzelem 75. évfordulójáról.

Tükmenisztánban a koronavírus-járvány miatt óvintézkedéseket hoztak, de nem rendeltek el önkéntes elszigetelést vagy karantént. Eddig egyetlen igazolt a Covid-19-fertőzöttről sem érkezett jelentés.

Emomali Rahmon tádzsik elnök a dusanbei Emlékparkban koszorút helyezett el – közölte az államfői hivatal. Koszorúztak a parlament mindkét házának, a kormánynak és a védelmi minisztériumnak a képviselői is.

Savkat Mirzijojev üzbég elnök részt vett a taskenti Győzelem park és a Dicsőség Múzeuma ünnepélyes megnyitóján, melyet a győzelem napjára időzítettek. Először azt az emlékművet koszorúzta meg, amelyet Zulija Zakirova emlékére állítottak, aki mind az öt fiát elvesztette a háborúban. A Győzelem parkja amfiteátrumában tartott ünnepségen részt vett néhány háborús veterán és munka hőse is, valamint az állami és társadalmi szervezetek képviselői és katonák.

Igor Dodon moldovai elnök Zinaida Greceanii házelnökkel és Ion Chicu kormányfővel Chisinauban megkoszorúzta a Katonai Dicsőség Emlékművét, és üdvözölte honfitársait a győzelem napja alkalmából.

A koronavírus-járvány miatt nem tartották meg Moldovában a hagyományos győzelem napi rendezvényeket.

Forrás: MTI


Hasonló cikkek