Növelni kell a magyar élelmiszerek arányát a hazai piacon

A közszolgálati televízió reggeli adásában, magyar élelmiszeri termékek kapcsán arról is szó esett, hogy a koronavírus-járvány alatt érzékelhetően nőtt a magyar előállítású élelmiszerek iránt a kereslet.

A műsor keretében, Jakab István a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke erre a megállapításra reagálva elmondta: “A járvány elején felvásárlási láz kezdődött, ami pozitívan hatott a magyar gyártmányú élelmiszer forgalmára“.

Rámutatott, hogy például a közétkeztetésben, közellátásban 500 milliárd forintnyi élelmiszert fogyasztanak el évente. Ennek több mint fele, mintegy 350 milliárdnyi importból származik. A cél az, hogy “ez az arány megváltozzon, és minden területen inkább a magyar élelmiszert használják, mert így juthat versenyelőnyhöz a hazai mezőgazdaság” – fűzte hozzá.

A továbbiakban Jakab István hangot adott annak a meggyőződésének, hogy “Magyarország szinte minden élelmiszerből képes önellátóvá válni – kivéve a déli gyümölcsöket, és még néhány terméket –, ezért fontos, hogy amit helyben megtermelnek, azt ott is használják fel, hogy ne a multi áruházláncok raktáraiból árasszák el a kiskereskedelmet

Természetesen ez a gondolkodás minden szinten új megközelítést igényel. Közvetlenül össze kell kapcsolni az élelmiszer-feldolgozót és a -kereskedőt. Így a termelési lánc zárttá válik, és közvetlenül képes az élelmiszert biztosítani, a tudatos magyar fogyasztók felé- zárta gondolatait a Magosz elnöke.

Nyitókép: Illusztráció


Hasonló cikkek