A 46. miniszobrot avatták Ungváron

Bódi László 1965. május 3-án született Ungváron. Egy éves volt, amikor a család Kisvárdára költözött. Zenei tehetsége hamar megmutatkozott, zenei általános iskolába járt, és zongorázni is tanult.

Nem lennék meglepve, ha ennyiből valaki nem jönne rá, miért is kapott miniszobrot Kárpátalja legnagyobb városában a hír főszereplője. Az alábbiak egyértelművé teszik.

A Cipő becenév a gimnáziumban alapított együttese kapcsán ragadt rá, az együttes neve ugyanis Cipőfűző volt. A Republic zenekart 1990. február 23-án alapította néhány barátjával. Már ebben az évében két lemezre szóló szerződést kaptak a Hungarotontól, az első, Indul a Mandula című albumról a Repül a bálna hatalmas sikert hozott, amit még rengeteg kiemelkedő dal követett. Bódi László Cipő kétszáznegyven dalt írt a Republicnak.

Az 2013-ban tragikus hirtelenséggel elhunyt kiváló előadó, szövegíró több rokona ma is a megyeszékhely közelében fekvő Kisgejőcön él. A művész többször hangoztatta, büszke kárpátaljai származására.

Simon Erika, Cipő Kisgejőcön élő unokatestvére könnyeivel küszködve mondott köszönetet a jelenlévőknek, azért, hogy ilyen nagy számban eljöttek és tisztelegnek az elismert művész emléke előtt.

Telefonon jelentkezett be az eseményre Bódi Marica, a zenész testvére, aki kifejtette, nagyon sajnálja, hogy ő és édesanyja nem lehet jelen az avatóünnepségen.

Testvérem mindig nagy szeretettel gondolt gyerekkorunkban Kárpátalján a rokonoknál eltöltött napokra. Ezek az élmények meghatározó belső tartalékok lehettek, amelyek segítették őt a sok sikeres dal megalkotásában” – fogalmazott, s hozzátette: bízik benne, hogy a szobor zarándokhellyé válik.

Roman Murnik alkotásának avatóünnepségén Fegyir Sándor idegenforgalmi szakember megemlítette, ezzel az alkotással 46-ra növekszik a miniszobrok száma Ungváron.

 

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek