A BBC az agyonvert baloldalról ír

A magyar baloldal még mindig nem épült föl a 2010-es vereséget követően, írja címlapon a BBC, amely beszámolt a magyar választásokról.

1o

A brit közszolgálati tévé is beszámolt a magyar választásokról. A BBC nyitóoldalán közölt cikk a többi között idéz Orbán Viktor vasárnap esti nyilatkozatából, melyben a Fidesz-KDNP átütő erejű győzelméről beszélt.

Nick Thorpe, a BBC budapesti tudósítója kitért arra is, hogy a baloldal még mindig nem tért magához a 2010-es súlyos vereségét követően, amikor a Fidesz kétharmadhoz jutott.

De arról is ír a BBC, hogy most úgy fest: a Jobbik lesz a második legnagyobb párt a parlamentben. Ugyan az ellenzék második helyen futott be, az ötpárti szövetség tagjai külön frakciókat szeretnének a parlamentben, ezért a Jobbik előny – magyarázza.

A cikk szerint a Jobbik finomabb arculata jó fogásnak bizonyult.

Reuters: a választás mélypontra juttatta a baloldalt

A Reuters brit hírügynökség jelentésében azt emelte ki, hogy Orbán az elmúlt négy évben ismételten összeütközésbe került az Európai Unióval és a külföldi befektetőkkel unortodox politikája miatt, és a vasárnapi választás után az üzleti világ arra készül, hogy “a kiszámíthatatlan, és egyesek számára ellenséges intézkedések újabb korszaka következik.” De sok magyar számára Orbán, a kommunizmus ellen küzdő egykori ellenzéki a nemzeti érdekek bajnoka – írta. Örülnek annak is, hogy kormányzása alatt  a személyi jövedelemadó mellett csökkentek  a háztarrások rezsiköltségei.

A Reuters kiemelte a Jobbik jó szereplését, amit Európában szoros figyelemmel követnek, próbálva következtetni arra, hogy a májusi európai parlamenti választásokon milyen eredmény várható a hasonló szélsőjobboldali pártoktól, köztük a francia Nemzeti Fronttól és a holland Szabadság Párttól. Cas Mudde, az amerikai Georgia Egyetem tanára a hírügynökségnek nyilatkozva rámutatott: az eredmények ismeretében a Jobbik lett a legerősebb szélsőjobboldali párt az EU-ban, felülmúlta az osztrák Szabadság Párt tavalyi, ugyancsak kimagasló eredményét is.

A jelentés utalt az Orbán-kormány elmúlt négy évi intézkedéseire, a magánnyugdíjpénztárak államosítására, a válságadókra és a bankadóra, a devizahitelesek érdekében a pénzintézetekre rótt terhekre. Orbán újraválasztása esetére hasonló intézkedéseket ígért, az üzleti világ arra számít, hogy a bankszektor nagy szeletei kerülnek állami kézbe, és nagyobb terhek fognak nehezedni a külföldi szolgáltatókra. “A kiszámíthatatlan politika kihathat a forint árfolyamára, különösen ha a jegybank tovább csökkenti a már amúgy is rekord alacsonyságú kamatlábat” – hangoztatta Reuters, hozzátéve:  Orbán politikája segített a magyaroknak kikerülni a recesszióból, de egyes közgazdászok szerint elriaszthatja a befektetőket, akikre az országnak szüksége van a hosszú távú növekedéshez.

A választás mélypontra juttatta a baloldalt, amelynek kezéből a Fidesz 2010-ben kiragadta a kormányrudat. Egyes magyarok azonban aggódnak, hogy hiteles kihívó híján Orbán “túl sok hatalmat koncentrálhat a kezében.”

atv.hu / MTI

Related posts:

  1. Orbánnal buzdít szavazásra a Nemzeti Választási Iroda A Fidesz szóhasználatát idéző képsorok közt mindjárt mutatnak is…
  2. A Jobbik imázsváltásáról ír a Libération A Jobbiknak a közelgő választások előtti imázsváltásáról közölt tudósítást honlapján…
  3. Orbánnak sűrű napja van Köszönetét és elismerését fejezte ki John McCain amerikai szenátor Orbán…

Hasonló Bejegyzések bitosítva a Yet Another Related Posts Plugin segtségével.

Yarpp


Hasonló cikkek