A csak ukránul beszélők a lakosság harmadát sem teszik ki

Miközben az Államnyelvtörvény az ukránt tette egyedüli hivatalos nyelvvé Ukrajnában, a mindennapok gyakorlata azt bizonyítja, hogy az egy nyelvet használók kisebbségben vannak.

A Szociális Monitoring Központ által végzett felmérés – melyet az UNIAN tett közzé – tanúsága szerint az Ukrajnában élők csupén31,9 százaléka használja kizárólag az ukrán nyelvet. Az összképen nem sokat változtat, hogy a válaszadók további 15,5 az ukrán nyelvet részesíti előnyben. 27,1 százalék válaszolta azt, hogy nagyjából egyenlő arányban beszél ukránul és oroszul. 13,6 százaléka az orosz nyelvet részesíti előnyben, további 11,3 százalékuk csak az oroszt használja a mindennapi kommunikációban.

A megkérdezettek 24,5 százaléka a televíziós műsorokat (híradó, film, koncert és sportesemény) ukrán nyelven nézi, illetve az ukrán nyelvet részesíti előnyben még 15,5 százalék. 35,3 százalék nagyjából egyenlő arányban néz ukrán és orosz nyelvű tévécsatornákat. 8,9 százalék csak az orosz nyelvű, 0,2 százalék más nyelvű műsorokat néz.

30,9 százalék ukrán és orosz nyelvű újságot egyaránt olvas, 23,5 százalék csak ukrán, 14,5 százalék főként ukrán, 10,9 százalék főleg orosz, 10,7 százalék csak orosz, 0.3 százalék pedig más nyelvű sajtóterméket részesít előnyben.


Hasonló cikkek