A csehek már tudják, mit mikor nyitnak ki újra

Csehországban április 20-tól kezdve fokozatosan újra megnyílnak a március közepén bezárt üzletek, szolgáltatások, piacok és az iskolák. A kormány 5 szakaszra bontott tervét.

Karel Havlícek kormányfőhelyettes elmondta,  minden lépés előtt figyelembe veszik a pillanatnyi konkrét járványhelyzet.

Elsőként április 20-án a kiskereskedők boltjai, a kisvállalkozók műhelyei, a termelői piacok és a használtautó kereskedések nyithatnak ki. Ezt követően hetente, vagy kéthetente további kereskedelmi egységek kezdenék el újra működésüket.

Fokozatosan engedélyezik majd a szabadtéri sportolást is kisebb csoportokban, megkezdhetik működésüket a fitness-klubok, de a közös zuhanyozók és öltözők nélkül. Május 25-től kinyithatnának a vendéglők kerthelységei, a fodrász-szalonok, a kiállítások, múzeumok és az állatkertek is.

Utolsóként, június 8-tól, pedig teljes egészében megnyithatnák kapuikat a nagy bevásárlóközpontok és a szállodák is. Engedélyezve lenne bizonyos feltételek mellett a legfeljebb 50 személyes családi, társadalmi és kulturális rendezvények megtartása is.

Minden esetben szigorú higiéniai előírások lesznek érvényben, amelyek betartásáért a tulajdonos, a működtető vagy a szervező lesz a felelős.

Havlícek szerint a cseh forgatókönyv hasonló az osztrákhoz annyi eltéréssel, hogy Prága óvatosabban kezeli a nagy bevásárlóközpontokat.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter elmondta, hogy a kórházak és az egészségügyi központok már a hét második felében fokozatosan visszaállítják összes szolgáltatásukat, amelyeket a járvány miatt leállítottak, illetve későbbre halasztottak.

A szünetelő iskolai oktatás az idén már nem lesz teljes egészében felújítva. Az általános iskolások többsége május második felében térhet vissza a padokba. A végzős középiskolások számára lehetővé teszik az érettségi vizsgákat, az egyetemek és főiskolák végzős hallgatói számára pedig az államvizsgákat – mondta Robert Plaga oktatásügyi miniszter újságíróknak.

Forrás: MTI, parameter.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek