A hatóságok továbbra is bezáratják a templomokat Algériában

Rabah Messaoudi lelkész 2017-ben megnyert egy jogi vitát, melyet a muszlim ország tisztviselői kezdeményeztek, a templom bezárására vonatkozólag. Úgy néz ki, az elszántságuk nem hagyott alább és újra a bíróságra vitték az ügyet.

A templom elleni pert végül Algéria 2006-os – közismerten a 03/06-os – vallási törvényére alapozva nyerte meg a muszlim oldal, mely kimondja, hogy minden nem-muszlim istentiszteletre, imádságra használatos épületet regisztráltatni kell az illetékes hatóságoknál. Az engedélyek kiadatásának folyamatát azonban lassították.

2016-ban elrendelték a lelkipásztornak, hogy zárja be a templomát, mivel az épületnek csupán szállásadásra és kereskedelmi tevékenységre volt engedélye.

Messaoudi és más egyházi vezetők, az Algériai Protestáns Egyház ernyőszervezetének (EPA) támogatásával visszautasították, hogy eleget tegyenek a rendeletnek, mivel az tisztán láthatóan vallási üldöztetésnek minősül. Az EPA – lévén egy elismert egyház az országban – magához csatolja ezeket a templomokat, így megmentve őket a bezárástól.

A szervezethez Algériában így már negyvenöt templom is hozzátartozik, hozzávetőleg 50 000 keresztény hívővel.
Több templom bezárásánál azonban sikerrel jártak a hatóságok.

Az iszlám államvallású Algéria 40 milliós népességének csupán 1%-a nem muszlim. 2000 óta muszlimok ezrei tértek meg a keresztény hitre.

Az ország hivatalos jelentései 50 000 keresztényről írnak az ország területén, más források szerint azonban ez a szám a kétszerese is lehet.

 


Hasonló cikkek