A hét színháza – A Békéscsabai Jókai Színház

A PannonHírnök kultúra rovatában minden héten egy másik színházat ajánlunk az olvasóink figyelmébe egy rövid bemutatás kíséretében.

A városban 1840 óta vannak előadások, habár kezdetben főleg vendégtársulatok szerepeltek az erre alkalmas helyeken. A mai színház átadására 1879-ben került sor, az épületet Halmay Andor tervezte és Sztarka Ernő városi mérnök vitelezte ki; megépítésére közadmányokból szedték össze a pénzt, a színházterem 600 férőhelyes volt.

A korábban „Vigardának” vagy Vigadónak is nevezett épületet 1912-ben alakították át, Spiegel Frigyes és Englerth Károly építészek tervei alapján, Wagner József vezetésével, így a színházterem 630 férőhelyesre bővült, büfével, ruhatárral és nem dohányzó résszel kiegészülve. Az ével alatt többször korszerűsítették, utolsó nagy renoválásra 1994-ben került sor, jelenleg a színház 420 fő befogadására alkalmas.

A színház 420 fős jelenlegi előadóterme

A Vigadó terem a kezdetektől fontos szerepet töltött be a város kulturális életében, előadások, koncertek és bálok helyszínéül szolgált. A második világháború után egy rövid ideig moziként funkcionált, de később újra visszakapta színházi „státuszát”. A színháznak 1954-ig nem rendelkezett állandó társulattal, de aztán ugyanabban az évben a Népművelési Minisztérium Békés Megyei Jókai Színház elnevezéssel színházat létesített.

Részlet a Jégvirág csokor című karácsonyi előadásukból

A színház egyaránt mutatott be klasszikus és modern darabokat, melyet bár a kritikusok nem igazán kedveltek, a helyi közösség töretlenül látogatta az előadásokat. Igazi áttörést a színház 13. igazgatója hozott, Fekete Péter, aki innovatív szakmai megoldásaival ráirányította a színházra a figyelmet. Előadásaik, színészeik sorra nyerték a díjakat, elismeréseket, nem mellesleg elindította az egyedi struktúrájú, havonta megjelenő színházi lapot Magyar Teátrum címmel. A Magyar Teátrumi Társaság tagjaként a Magyar Teátrum lappal együtt megalapították a Magyar Teátrum Díjat, melyet a háttérszakma legjobbjai kapnak.

2016-ban Fekete Péter munkáját korábbi igazgatóhelyettes, Seregi Zoltán vette át. Az ő vezetése alatt alakult meg a színházban a Művész Kávéház, mely irodalmi esteknek és könyvbemutatóknak ad otthont.

Forrás: Békéscsabai Jókai Színház


Fritsi Péter

Gyerekkorom óta szoros kapcsolat fűz a könyvekhez, olvasáshoz. Legfőbb életterem a könyvtár. Könyvtárosi munkám mellett újságírással foglalkozom.

Hasonló cikkek