A héten csaknem százötven településen lesz szúnyogirtás

A héten 144 településen és öt budapesti kerületben irtják a szúnyogokat – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője hétfőn.

Mukics Dániel közleménye szerint a múlt heti viharos időjárás miatt körülbelül nyolcezer hektáron nem lehetett elvégezni a szükséges beavatkozásokat, az elmaradt munkálatokat ezen a héten pótolják. A pótlásokkal együtt a héten több mint 62 ezer hektáron igyekeznek csökkenteni a szúnyogok számát.

Budapesten a III., a IV., a XIII., a XXI. és a XXII. kerületben, vidéken Dunaújváros és Szekszárd környékén, valamint Székesfehérváron pótolják az elmaradt szúnyogirtást. Sopron térségében légi, Gyöngyösön földi védekezést terveznek, a Balaton parti településeken pedig várhatóan a hét első felében lesz földi irtás. Békés és Csongrád megyében teljes körű, légi és földi védekezésre készülnek.

A helyettes szóvivő kitért arra is, hogy a szúnyoggyérítést a megyei kormányhivatalok engedélyezik, a méhészeket pedig értesítik a pontos időpontokról a jegyzőkön keresztül. A földi kémiai beavatkozásokat napnyugta után végzik, amikor a méhek már nem aktívak – tette hozzá.

A katasztrófavédelem által irányított központi szúnyoggyérítés három hónapja zajlik. Eddig 956 településen, 480 ezer hektáron permeteztek a szakemberek – írta Mukics Dániel, hozzátéve: az önkormányzatok a központi program mellett saját költségvetésük terhére, önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést.

 


Hasonló cikkek