A jövő század campusa épül Budapesten

A Magyar Rádió volt épületei is a campus részei lesznek.

A jelenleg több városban működő Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) összevont campust hoz létre a Józsefvárosban, amely becslések szerint 2027-ben nyithatja meg kapuit – írta szombaton a Magyar Nemzet, amelynek Becker Pál, a PPKE fejlesztési főigazgatója nyilatkozott a témáról. Az új központ a Szentkirályi utcai, Mikszáth téri és Bródy Sándor utcai meglévő épületeken túl a Magyar Rádió volt épületegyüttesét (Esterházy- és Károlyi-palota) is érinti.

Becker Pál elmondta, hogy a Budapest Campust a legmodernebb, a XXI. század igényei szerint tervezett infrastruktúra és térhasználat jellemzi majd. Az Országgyűlés tavaly fogadta el a törvényt, amely nevesíti a Magyar Katolikus Püspöki Kar tulajdonába adott épületeket, amelyekben a PPKE működteti majd az egyetemet. Az előkészítési munkálatokat a Budapest Fejlesztési Központ fogja össze, jelenleg a területen lévő ingatlanok állapotának felmérése zajlik.  „Meggyőződésünk, hogy az új campus létrehozásával jelentősen nő a környék értéke, vonzereje, megújulnak a romosodó épületek, miközben megmarad a kerület sajátos, egyedülálló hangulata is” – tette hozzá a fejlesztési főigazgató.

Laborok, informatikai és műszaki kutatóközpontok, modern egyetemi könyvtár és ahhoz tartozó olvasótermek, 300 fős szakkollégium és sportpálya is létrejön, mindezeken túl pedig a tervek szerint hangversenyek, koncertek megrendezésére is lehetőséget nyújt majd az új létesítmény. „Nyitott campusban gondolkodunk, mert szeretnénk építészetileg is kifejezni, hangsúlyozni a katolikus egyetem befogadó jellegét. Nem lesz zárt kerítés, a látogatók bármikor megközelíthetik az egyetemet, bár természetesen az őrzést biztosítani kell. Szeretnénk a sportkomplexumot is úgy üzemeltetni, hogy azt a kerületi lakosok is használhassák” – hangsúlyozta Becker Pál.

Kitért arra is, hogy a campus hallgatóbarát jellegének kialakítása érdekében a diákok véleményét is kikérik a fejlesztés során. A tervezés alatt a környezet és a műemléki értékek védelme kiemelt szempont volt. A püspöki konferencia és a Pázmány vezetése azt várja, hogy a fejlesztés révén az egyetemen zajló oktatási, kutatási és tudományos tevékenység eredményesebb legyen – derül ki a Magyar Nemzet írásából.

Hazai Tükör | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek