A kínai nyelv ismét tanulható Pécsett

A kínai nyelv ismét tanulható Pécsett. Már az 1980-as évek közepén az Apáczai Csere János Nevelési Központban mód volt rá, sőt kéttannyelvű osztályok is indultak a gimnáziumában. A város és a megye is akkor kezdte megalapozni kínai kapcsolatait, amelynek keretében az akkor még önálló Közgazdaságtudományi Egyetemre Kínából is érkeztek egyetemi hallgatók.

Aztán, néhány évvel ezelőtt  a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán a kínai orvoslás is megjelent a képzési palettán, majd ezzel párhuzamosan a Leőwey Klára Gimnáziumban és az egyik általános egyre több iskolában lett választható  nyelv  a kínai.

kinainyelvoktatasa-ankiban-002_opt
Pécs – kínai nyelvoktatás a Bánkiban

 A Bánki Donát Utcai Általános Iskola diákjai immár harmadik esztendeje tanulják. Az évek alatt szerzett tudásukat nyílt óra keretében mutatták  a harmadikosok.

 Az órán egymást követték a feladatok, a közös szóismétléstől, a szómemória játékon át, a párokban folytatott kérdezz-feleleken keresztül egészén a mozgással összekapcsolt énekig. Mindezt kínaiul és angolul, ugyanis ebben az iskolában a két nyelvet együtt tanulják a gyerekek, jelenleg heti másfél, másfél órában.

 Mint az iskola igazgatója, Jónásné Csalódi Éva elmondta, a kínai nyelv oktatását  négy évvel ezelőtt  a szülők között végzett felmérés előzte meg, s miután sokaknak tetszett az ötlet, felvették a kapcsolatot az ELTE Konfuciusz Intézetével. Rá hamarosan, 2014 tavaszán  együttműködési megállapodást kötött az intézet, az iskola és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ helyi tankerülete. Azon az őszön az elsősök már heti egy órában megkezdték a kínai nyelv tanulását az angol mellett.

 Kitért arra is, évente más, más oktató foglalkozik a kicsikkel, idén például Chen Chan, aki a többiekhez hasonlóan szintén nem beszél magyarul, ezért az órákon a kínai mellett közvetítő nyelvként az angolt használja.

  A Konfuciusz Intézettel, az angol szakos Mázikné Héjas Eszter tartja a kapcsolatot, s a kínai nyelvtanároknak is ő a mentora.

 – Minden tanév végén összegezés készül az elvégezett tananyagról, ez alapján kezdheti meg a következő tanévben a nyelvtanítást az újonnan érkező nyelvtanár. Az idei év vízválasztó lesz, ugyanis felmérjük a gyerekek közül  kik lesznek azok, akik  tovább folytathatják a kínai nyelv tanulását az angol mellett, hogy majd felső tagozatosként emelt óraszámban foglalkozhassanak vele.

 


Hasonló cikkek