A kritikus gondolkodás végnapjai

Fiatalság bolondság… ám eljön a pillanat, amikor minden fiatalnak meg kell(ene) komolyodnia. Ez a szembesülés pillanata azzal, hogy nem is olyan könnyű fiatalnak, pályakezdőnek lenni. Az ember hirtelen az élet heves és olykor könyörtelen sodrásában találja magát. Befutnak az első (végtelen) számlák, jön a gyerek, kell a munka, kell a pénz.

Futótűzként terjed az interneten egy fiatal (kopaszfejű) képviselő parlamenti felszólalása, melyben rámutat a fiatalság valós helyzetére. „Hősünk” azzal indít, hogy beszól egyet a roma kisebbségnek, majd elpanaszkodja, hogy a fiatal barátai és ismerősei nem vállalnak gyerekeket. Nincs szaporulat, mert nincs perspektíva. Nincs perspektíva, mert nincs munka és méltó megélhetés. Ezzel szerintem politikai hovatartozás nélkül mindenki egyet tud érteni. Ezért is a nagy bólogatás és terjesztés az interneten. Sajnos oda jutottunk 2016-ban, hogy elég, ha valaki kimondja a mindenki által ismert valóságot és már tapsolunk. A kritikus gondolkodás végnapjait éli.

Véleményem szerint a választott képviselő elsődleges feladata, hogy rámutasson a megoldásokra. Panaszkodni mindenki tud, ahhoz nem kell a parlamentben felszólalni. Ám a fiatalember felszólalása kimerült a panaszkodásban. Pedig beszélhetett volna a családi otthonteremtési támogatásokról, gyerekvállalási támogatásokról, fiatal házastársak adókedvezményéről, stb.. Ezek mind olyan intézkedések lehetnének, amelyek a fiataloknak jelentős anyagi löketet adhatnának az önálló élethez. Ezek mind olyan intézkedések, amik Szlovákiában hiányoznak.

„Hősünk” viszont a felszólalása másik felében nem foglalkozott ezzel. Inkább kiemelte, hogy biztos sok embernek szúrja a szemét, hogy ő ilyen fiatalon lett képviselő. Majd hozzátette, hogy fiatalokat csak fiatal tud képviselni.

Az én szemem nem szúrja, hogy huszonéves képviselők vannak a parlamentben, hiszen a fiatalos, innovatív lendület és a bölcs tapasztalat együtt csodákra lehet képes. De nem így! Az én szememet az szúrja, ha egy képviselő nem tudja magát rendesen kifejezni (adott esetben az előre megírt szöveg felolvasásával is bajok voltak), továbbá az, ha egy képviselő, több ezres fizetését azért kapja, hogy panaszkodjon ahelyett, hogy ténylegesen próbálná megoldani a fiatalság problémáit.

JUDr. Nagy Dávid

Megjelent a Szabad Újság május 4-i számában.


Hasonló cikkek