A Lovasíjászt többen látták, mint a többi idei magyar filmet összesen

Az idén debütált hazai alkotások közül egy lírai dokumentumfilmre volt a legtöbb néző kíváncsi. 

 

Kassai Lajos életéről, és az általa újrateremtett sportról szóló A Lovasíjász-t január 21-én mutatták be a magyar mozik, a folyamatos érdeklődés hatására a mai napig tartanak belőle vetítéseket, és összesen már 80 908-an ültek be rá.

A sorban a 28 379 eladott jegyig jutó Gondolj rám következik, Till Attila kerekesszékes akcióvígjátéka, a Tiszta szívvel eddig 22 149, a Hurok pedig 14 762 nézőt gyűjtött, de ez a két film továbbra is a mozik műsorán van. Ha ezekhez még hozzáadjuk a Félvilág, a Vad Kunság, illetve a Liliom ösvény eredményét, akkor 75 553 nézőt kapunk. A Zero nézettségi adatait nem tették közzé, de Nemes Gyula filmje körülbelül ezer nézőig mehetett el. A Lovasíjász-t tehát 4355-tel többen látták, mint a hét másik idén bemutatott magyar filmet eddig összesen.

A 2016-ban bemutatott magyar filmek össznézőszáma

1. A Lovasíjász – 80 908 néző
2. Gondolj rám – 28 379 néző
3. Tiszta szívvel – 22 149 néző
4. Hurok – 14 762 néző
5. Félvilág – 5 823 néző
6. Vad Kunság: A Puszta rejtett élete – 3 500 néző
7. Liliom ösvény – 940 néző

Kaszás Géza alkotását egy itthon szokatlan módon forgalmazták: először csak néhány vásznon kezdték el vetíteni, aztán a megnövekedett érdeklődés hatására, fokozatosan egyre több mozi és művelődési ház vette fel a műsorára. (A Saul fiá-t is így építették fel Amerikában, ahol ez a módszer bevettnek számít.) Rendkívüli módon, a bemutatója utáni ötödik hétben került be először a tíz legnézettebb filmet összesítő hétvégi toplistába.

Eddig huszonnégy filmalapos támogatással megvalósult nagyjátékfilmet mutattak be, de közülük mindössze hat szedett össze több nézőt A Lovasíjász-nál: a Coming Out, a Megdönteni Hajnal Tímeát, az Argo 2, a Swing, a Liza, a rókatündér és a Saul fia.

 

Nyitókép: Illusztráció – Kassai Lajos a Lovagi Tornák Terén Diósgyőrben (Vona Ildikó fotója)


Hasonló cikkek