A Matovič-kormány bemutatta az emberek segítségére létrehozott 500 millió eurós szociális csomagját

 “Mi most azoknak szeretnénk segítő kezet nyújtani, akiknek a legnagyobb szükségük van rá“ – mondta Igor Matovič. A kormánykoalíció szerdai sajtótájékoztatóján bemutatta az emberek segítségére létrehozott 500 millió eurós szociális csomagját.

Ahogy a nyitóképen szereplő transzparens is mutatja: “Betartjuk, amit ígértünk, segítünk az embereken. (Plníme sľuby, pomáhame ľuďom.)”

A szociális csomag olyan intézkedéseket tartalmaz, mint például:

  • a terhességi juttatás (2021. január 1-jétől a terhesség 4. hónapjától havi 200 euró jár)
  • a 13. havi nyugdíj, illetve az ingyenes iskolai ebéd helyett kétszeres adóbónusz a gyermek 15 éves koráig
  • a gyógyszerek utáni pótdíjak fizetése, mégpedig a gyermekeknek 6 éves korig, a nyugdíjasoknak, illetve a fogyatékkal élőknek
  • meghagyják az ingyenes vonatközlekedést a gyerekeknek, diákoknak, nyugdíjasoknak és a kerekes székeseknek. Ezenkívül ingyenes utazhatnak a tömegközlekedésen és a távolsági autóbuszokon is.
  • Az ebédek továbbra is ingyenesek maradnak a szociálisan hátrányos helyzetű családok gyerekei számára, illetve azok számára, akiknek a szülei munkanélküliek.

„Be szeretnénk bizonyítani, hogy igenis komolyan gondoltuk. Az ígértük, hogy igazat fogunk mondani és személyre szabott segítséget fogunk nyújtani. Mi most azoknak szeretnénk segítő kezet nyújtani, akiknek a legnagyobb szükségük van rá“ – konstatálta Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő.

Eduard Heger (OĽaNO) pénzügyminiszter egyrészt szilárdnak, másrészt felelősségteljes segítségnek nevezte az 500 milliós szociális csomagot. „Nem spórolásra van szükség, hanem arra, hogy effektívben bánjunk a polgárok pénzével. A szükséges százmilliókat elsősorban saját tartalékainkban szeretnénk fellelni. Ez a kormány saját magán fog spórolni. Ezért is döntöttünk úgy, hogy csökkenteni fogjuk az árucikkekre, a szolgáltatásokra és a személyzetre fordított kiadásainkat, mégpedig minden csoportban 10%-kal“   – tette hozzá a pénzügyi tárca vezetője.

Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter a 13. havi nyugdíjjal kapcsolatban kijelentette, hogy a nyugdíjasok több mint a kétszeresét fogják megkapni annak, mint amit a standard nyugdíjuk mellé szoktak kapni. „A legtöbbet azok fogják kapni, akiknek a legnagyobb szükségük van rá. Annak, akinek a havi nyugdíja 214 euró, a 13. havi nyugdíja 300 euró lesz. Akinek a nyugdíja 300 euró, az 13. havi nyugdíjként 269 eurót kap. Annak a nyugdíjasnak, akinek a nyugdíja 400 euró, az 13. havi nyugdíjként 233 eurót fog kapni. A havi 500 eurós nyugdíjnál ez az összeg 197 euró lesz. Év végén azok is kapnak majd szimbolikus hozzájárulást, akiknek 500 euró felett van a nyugdíjuk.”

Forrás: KÖRKÉP.SK

Nyitókép: TASR


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek